Økonomene slakter PMI-rekorden: – Ikke bry dere

Norske økonomer legger liten vekt på dagens rekordoppgang i den norske innkjøpssjefsindeksen, og mener den ikke reflekterer realiteten i norsk økonomi.

KRITISK: Alle økonomene E24 har snakket med mandag morgen mener den norske PMI-indeksen må tolkes med stor varsomhet. Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, sier til sine kunder at de ikke skal bry seg om indeksen.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Sindre Hopland
  • David Bach
Publisert:

– Et hopp på over 11 poeng reflekterer ingen realiteter i norsk økonomi, sier sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, til E24.

Innkjøpssjefsindeksen økte med 11,6 poeng fra juli til august. Med en indeks på 60,6 noterer man seg for den sterkeste PMI-målingen siden juli 2017.

Dette er den største månedlige bevegelsen siden målingen startet i 2004, opplyser DNB, som har ansvar for innhentingen av data til indeksen.

– Indeksen er altfor volatil, og man kan ikke trekke noen konklusjoner basert på tallene. Vi følger ikke med på PMI-indeksen i det hele tatt, sier Olsen.

Det gjorde imidlertid markedet, som sendte kronen et par øre sterkere mot euro.

Les også

Nå slår det gnister av norsk PMI: Stiger hele 11,6 poeng

Spesielt for Norge

Sjeføkonom Olsen er klar på at PMI-indeksen i andre land kan være viktige indikatorer, og at Norge i så måte er et unntak.

– Markedet legger vekt på dette i andre land, og utenfor Norge kan PMI-indeksen være ganske innsiktsfull, men jeg tror Norge muligens har et for lite utvalg til at man kan stole helt på tallene.

– Hva sier dere til kundene deres som spør om indeksen?

– Ikke bry dere.

REALITETEN: Marius Gonsholt Hov er seniorøkonom i Handelsbanken, og mener i likhet med Nordea at PMI-indeksen for august ikke viser realiteten i norsk økonomi.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Olsen sier videre at de anbefaler å heller holde et øye med Norges Banks regionale nettverk.

– Ekstremt volatile

Heller ikke hos Handelsbanken leses PMI-tallene særlig nøye, opplyser seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

– Disse tallene er ekstremt volatile gjennom sommeren. Forrige måling endte på 48,9 i juli, som egentlig vil si en negativ vekst i industrien. Og så spretter de opp i 60,6 for august, så det er snakk om voldsomme bevegelser, som du bare må se helt gjennom, sier han.

For industrisituasjonen endrer seg neppe så dramatisk som DNBs måling skulle tilsi, poengterer Hov i Handelsbanken.

Les på E24+

E24+: Hva er galt med norsk PMI?

– Vi legger ikke særlig vekt på disse tallene, for å være ærlig, og det gjør ikke Norges Bank heller. Vi ser heller på utviklingen i Konjunkturbarometeret fra SSB, som bedre fanger opp hva som er tilstanden i den norske industrien. Der har vi sett en videre bedring i de siste kvartalene, og utsiktene tilsier fortsatt moderat industrioppgang. Det har vært svakere enn ventet i det siste, men vi venter bedre tegn utover høsten.

Nye harde tall kommer på fredag, legger Hov til. Der legger Handelsbanken til grunn en positiv start på tredje kvartal, og venter en oppgang på 1 prosent, opplyser han.

– Vi følger mer med på signalene fra konjunkturbarometeret, og ikke de siste store svingningene i PMI-målingen.

DNB: Enkelte forbereder seg på mulig handelskrig

Også DNBs seniorøkonom, Kyrre Aamdal, mener tallene ikke nødvendigvis er noen god indikator i august.

– Man må være varsom med å tolke tallene for mye på sommeren. Da vi hadde et lite utvalg i juli og et større utvalg i august, gir dette litt rare utslag, sier han.

Aamdal legger til at selv når de glatter tallene og analyserer hver indeks for seg selv, viser alt en solid oppgang i august.

Han forklarer at det mest overraskende med indeksen var at lageroppbyggingen økte, noe som ofte indikerer at aktiviteten går ned.

– I samtale med enkelte bedrifter var det noen som sa at man bygget opp lagerkapasiteten for å tale en opptrapping ved en mulig handelskrig, og at man ved større lageroppbygging kan tåle brudd i handelen, sier han.

Les også

Tyrkias sentralbank varsler grep etter inflasjonssjokk

Les også

Prisene på Obos-boliger i Oslo steg med 1,5 prosent i august

Les også

Strateg: Dette er det største usikkerhetsmomentet i finansmarkedet

Her kan du lese mer om

  1. Dagens Industri
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bredt PMI-fall etter rekordbyks

  2. Norsk industriproduksjon overrasker positivt

  3. Aktivitetsmåler for industrien faller for fjerde måned på rad

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk industri slakker farten

  6. Solid aktivitetsvekst for norsk industri