Regjeringen får kjeft for Nav-utredning: – Dette er å holde arbeidsledige for narr

Åtte måneder har gått siden Stortinget ba regjeringen utrede omstridte Nav-endringer som vil la arbeidsledige ta utdanning mens de mottar dagpenger.

IRRITERT: NITO-president Trond Markussen mener regjeringen bruker uakseptabelt lang tid på å utrede Nav-endringene Stortinget har bedt om. Arbeidsdepartementet svarer at arbeidet er krevende.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Nå er Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO) lei av ventingen og tar bladet fra munnen.

– Dette er å holde de arbeidsledige for narr, sier NITO-president Trond Markussen til E24.

– Jeg er svært skuffet over regjeringen. Nå har det gått over 240 dager siden vedtaket i Stortinget ble gjort, fortsetter han.

Flere dager vil det bli. Arbeids- og sosialdepartementet opplyser til E24 at utredningen «vil bli gjort rede for» til neste års statsbudsjett, som legges frem 8. oktober.

Les også: (+) Halve Norge «naver». Er det så ille?

– Nav skal ikke være en lånekasse

Statssekretær Christl Kvam (H) sier det er viktig for regjeringen å sikre kompetansepåfyll til dagpengemottagere, men påpeker at dette forslaget innebærer radikale endringer som kan få uønskede konsekvenser om det går for raskt i svingene.

– Nav skal ikke være en lånekasse nummer to, fastslår statssekretæren.

I dag er den klare hovedregelen at arbeidsledige ikke kan ta utdanning uten å miste retten til dagpenger.

Arbeiderpartiet serverte Stortinget sitt forslag om å endre dette i fjor.

Ifølge partiet vil en oppmykning av dagpenge-kravene være viktig for å gi arbeidsledige bedre incentiver for å omskolere seg – for eksempel vekk fra oljenæringen – eller bare få kompetanse-boosten de trenger for å gjøre comeback i næringen de har mistet jobben fra.

Forslaget medfører at du som arbeidsledig skal kunne beholde dagpenger også når du tar utdanning med studiepoeng.

Les også

2.000 ledige oljejobber i Rogaland – må hente folk i utlandet

Hauglie: Vanskelige vurderinger

Etter å ha sikret stortingsflertallet, insisterte Aps Arild Grande på at regjeringen må komme i gang med arbeidet «umiddelbart», slik at endringen kan «tre i kraft så fort som mulig».

I april måtte arbeidsminister Anniken Hauglie svare for tidsbruken. Hauglie fremholdt da at utredningen «krever grundige vurderinger», siden dagpengemottagere i utgangspunktet skal være aktive jobbsøkere som er parat til å ta «ethvert arbeid» – etablerte krav som er trøblete å kombinere med en generell adgang til å ta studier.

VIL HA FORTGANG: På bildet fra 2016 står rigger parkert ved Basen på Ågotnes. Oljenæringen er nå på fremmarsj igjen i Norge, men mange av ingeniørene som har blitt arbeidsledige trenger kompetanseløft for å komme tilbake, ifølge NITO, som ber regjeringen forte seg med foreslåtte Nav-endringer.

Foto: Hallgeir Vågenes VG

Arbeidsdepartementet «vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte så snart det lar seg gjøre», opplyste Hauglie i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Eigil Knutsen (Ap).

Måneder senere er budskapet det samme.

– Vi jobber fortsatt med anmodningsvedtaket og vil komme tilbake til hvordan dette skal følges opp i budsjettproposisjonen for 2019, skriver statssekretær Kvam (H).

Les også

Stortinget sier ja til å utrede dagpenge-endringer

– Fryktelig lang tid

– Hva synes du om svaret, Markussen?

– Vi kommer til å lese statsbudsjettet med stor spenning, men det er veldig synd at det skal ta så fryktelig lang tid. Norge har ikke råd til å la ingeniører gå ledige, sier NITO-presidenten.

– Utviklingen i ledigheten har kanskje heller ikke vært det beste signalet om at regjeringen må forte seg?

– Det stemmer at ledigheten har gått ned den siste tiden, men det er fortsatt én gruppe som ramler mellom to stoler og blir langtidsledige, og det er ingeniører.

– Vet dere hvor mange dette tiltaket faktisk vil være nødvendig for?

– Vi sitter ikke på full oversikt, men Nav sier selv at det er 700 ledige ingeniører i Rogaland. Vi vet også at mange av våre medlemmer har søkt ny jobb, men fått nei fordi de ikke har kompetansen som etterspørres.

– Verden står ikke stille i oljenæringen

– At mange mistet oljejobben var jo bakteppet for at forslaget ble lansert. Men nå har oljeprisen steget, investeringene går opp og bransjen trenger folk igjen?

– Ja, men faglig har det skjedd store endringer. Verden står ikke stille, særlig ikke i oljenæringen, som er langt fremme teknologisk. For dem som har vært uten jobb en god stund, er det ikke så enkelt å komme tilbake. Mange trenger ny kompetanse først, sier NITO-presidenten.

Kvam i Arbeidsdepartementet forsikrer at den siste tidens ledighetsnedgang ikke betyr at regjeringen har lagt seg på latsiden.

– Når det skapes stadig flere arbeidsplasser, har vi en historisk sjanse til å inkludere de svært mange som står utenfor arbeidslivet og som er arbeidsledige. Kompetansepåfyll og etterutdanning er viktig i den sammenhengen, fremholder hun.

– Vi gjennomførte allerede i 2016 flere tiltak som gjør det lettere å få kompetansepåfyll mens man går på dagpenger. Det var spesielt viktig at vi gjorde det under oljeprissjokket, da mange plutselig sto uten arbeid, skriver Kvam, men presiserer:

– Det betyr ikke at det er fritt fram for å studere på dagpenger.

Les også: I fjor ble over 1.000 personer dømt for stønadsjuks. Dine Penger har møtt én av dem. (for abonnenter)

Les også

SSB måler ledighetsøkning til 3,9 prosent i juni

Les også

2.000 ledige oljejobber i Rogaland – må hente folk i utlandet

Les også

Forventningene til landets økonomi faller kraftig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Nav
  3. Nito

Flere artikler

  1. Nå blir det lov å studere mens man går på dagpenger

  2. Regjeringen vil la permitterte ta utdanning

  3. Kun studenter over 30 år kan få dagpenger

  4. Annonsørinnhold

  5. MDG vil ha kompromiss for studentene: – Helt hårreisende i denne situasjonen

  6. Telenor-tillitsvalgt: – En mørk dag i Telenors historie