«Shutdown» i USA varer til etter jul

Politikerne i Senatet trakk seg tilbake lørdag uten å ha kommet til en budsjettenighet som kan løse nedstengningen i USA.

MÅ VENTE: Lørdag kveld norsk tid kommer det frem at nedstengningen i USA vil vare til over jul.

Foto: Olivier Douliery AFP
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Den såkalte «shutdown»-en vil dermed vare gjennom julen, etter at det ble klart at samtalene mellom Det hvite hus og Kongressen, ble resultatløse.

Med det trekker Senatet seg tilbake uten en budsjettavtale - dermed vil nedstengningen vare tidligst til torsdag, skriver Washington Post.

Det kom frem etter at president Donald Trump sendte visepresident Mike Pence til Senatets minoritetsleder, demokraten Chuck Schumer, med et siste nytteløst forslag.

– Vi diskuterer fortsatt, sa visepresidenten lørdag.

Minoritetslederen fortalte reportere senere at han «påminte» visepresidenten om at demokratene ikke ville vie fem milliarder dollar til grensemuren mot Mexico i budsjettet.

Flere offentlige etater i USA ble stengt lørdag etter uenighet i Kongressen om finansieringen av muren.

Nå vil nedstengningen vare gjennom jula, som vil føre til at 380.000 føderalt ansatte blir permittert, mens ytterligere 420.000 blir tvunget til å jobbe ulønnet, ifølge NTB.

Begge sider holdt på sitt

Både demokratene og republikanerne ville ikke bøye seg for den andre siden, og Det hvite hus fastslo at de ville ha fem milliarder dollar inn i budsjettet til grensemuren mot Mexico:

– Vi fortsetter å understreke våre forventninger til kongressen, som er fem milliarder dollar for grensesikkerhet og fysiske barrierer, sa en talsperson fra Trump-adminstrasjonen til amerikanske reportere, ifølge Reuters.

Talspersonen sa at Det hvite hus håper at nedstengningen av deler av det amerikanske statsapparatet bare varer i «noen dager», men advarte at den kunne vare lenger.

Demokraten Chuck Schumer på sin side, Senatets minoritetsleder, ga tydelig beskjed om at de ikke vil stemme for en grensemur:

– President Trump, dersom du vil åpne det amerikanske statsapparatet igjen, må du rett og slett glemme muren din.

Publisert:

Flere artikler

  1. Ingen budsjettenighet i USA: Nå blir det «shutdown»

  2. Ingen løsning på nedstengningen i USA

  3. – Ingen åpenbare løsninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Ingen enighet om amerikansk «shutdown»

  6. Demokratene legger fram plan for å gjenåpne statsapparatet