Norsk næringsliv mer optimistisk enn på lenge

Flere bransjer rapporterer om en lønnsomhet langt over normalt.

OPTIMISTISK: I konjunkturbarometeret måles bedriftenes forventninger til lønnsomhet, omsetning og sysselsetting de neste tolv månedene.

Line Møller
 • NTB
Publisert:

Optimismen i norsk næringsliv er nesten tilbake på nivåene under høykonjunkturen før finanskrisen. Flere bransjer rapporterer om en lønnsomhet langt over normalt.

Det er Dagens Næringslivs konjunkturbarometer for første kvartal som viser økt optimisme i norsk økonomi i så godt som alle bransjer.

I konjunkturbarometeret måles bedriftenes forventninger til lønnsomhet, omsetning og sysselsetting de neste tolv månedene. Etter at pilene pekte nedover i fjerde kvartal i fjor, stiger forventningene betydelig etter første kvartal i år.

– I fjerde kvartal ble bedriftene åpenbart urolige for at problemene i Europa og på finansmarkedene ville skape problemer også for dem selv. Nå er denne angsten åpenbart forduftet, trolig fordi bedriftene ikke har registrert negative utslag i aktiviteten de siste månedene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han anslår at barometeret tilsier en vekst i norsk fastlandsøkonomi på over 3 prosent.

Les også

- Årets lønnsoppgjør blir dyrt

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå kommer oljenedturen

 2. Betalt innhold

  – Nå kommer oljenedturen

 3. Gryende optimisme i oljefylket

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Tre av fire oljebedrifter i Rogaland tror på vekst

 6. – Oljekrisen er over, men det alene skaper ikke nok jobber