Stordalen regner med svensk skattesmell på 505 millioner

Sveriges jakt på skattehull rammer Petter A. Stordalen. Det synes hotellkongen er rett og rimelig.

SKATTESMIL: Petter A. Stordalen tar den svenske skattesmellen med et smil. - Rett og rimelig, sier han fra feriestedet Gamle Hellesund. Her sammen med den nyanskaffede minigrisen og hunden Qross.
Publisert: Publisert:

Med den konservative finansministeren Anders Borg i spissen har svenske myndigheter jaktet på skattehullene svensk næringsliv lenge har benyttet seg av.

Det innebærer blant annet at ordninger som tidligere gjorde at skatten ved salg av virksomheter ble kraftig barbert, nå er kraftig strammet inn.

I slutten av mai i år fattet den svenske Högsta forvaltningsdomstolen en prinsippbeslutning som strammer inn lovforståelsen og som vil føre til et skred av skattekrav mot svensk næringsliv.

Rammer Stordalen

Den norske hotellkongen Petter A. Stordalens heleide svenske eiendomsselskap Home Properties er blant selskapene som må regne med et krav fra den svenske futen.

I Stordalen-selskapet Anker Holdings årsregnskap for 2011 fremkommer det at kravene er kommet opp i 505 millioner svenske kroner.

Kravene har bakgrunn i salg av virksomheter Home Properties gjorde i 2004 og 2005 før Stordalen ble eneeier og selskapet fortsatt var børsnotert.

Men Stordalen depper ikke over at han nå regner med å betale over en halv milliard svenske kroner i skatt.

- Man må aldri være lei seg fordi man må betale skatt. Hvis man må betale mye i skatt, er det fordi man som regel har tjent mye penger, sier Stordalen til E24.

Les også: Stordalen «tryllet» bort skatteformuen

Milliarder

Svenske myndigheters innstramming av skattehullene vil ventelig gi flere titalls milliarder svenske kroner i økt skattinngang for den svenske staten.

- Det blir veldig mange skoler og barnehager av det. Skatt er sivilisasjonens pris, og jeg føler jeg er med på å løfte Sverige, sier Stordalen.

Det eneste som irriterer Stordalen, er at han som eier av Nordic Properties må ta hele regningen og ikke kan sende deler av den videre til de som var medaksjonærer da de omstridte transaksjonene ble foretatt.

Rent formelt er ikke Stordalen-selskapets skattesak ferdigbehandlet. Det kan ta år før saken har kommet gjennom det svenske rettssystemet og skatten er betalt.

- Ikke noe problem

- Min vurdering nå er at jeg regner med at vi må betale denne skatten. Det er ikke noe problem. Vi har pengene klare. Det er dessuten mindre enn det vi hadde i kontantstrøm i fjor, sier Stordalen.

Regnskapet for Stordalens nøkkelselskap Anker Holding viser et overskudd før skatt på 173,7 millioner kroner. Det er etter avskrivninger på nedskrivninger på 338 millioner kroner, noe som gir en total kontantstrøm på i overkant av en halv milliard norske kroner.

Les også: - Sverige er verdens beste land å investere i

Stordalen forteller at han og hans advokat Henrik A. Christensen var mot at Home Properties skulle benytte seg av ordningen med bruk av såkalte «Handelsbolag» da de omstridte transaksjonene ble behandlet i styret.

- Ordningen var svært, svært god. Vi var i mot fordi vi mente det var for godt. Men vi var i mindretall, sier Stordalen.

- Rett og rimelig

Han støtter svenske myndigheters innstrammingen av skattehullene, selv om det i denne omgang rammer ham selv.

- Jeg mener innstrammingen er rett og rimelig. For vår del får vi denne regningen fordi vi tjente godt på salgene, sier Stordalen.

- Jeg håper jeg må betale flere slike regninger i årene som kommer fordi det betyr at jeg tjener veldig mye penger, legger han til fra feriestedet på Gamle Hellesund i Høvåg ved Lillesand i Vest-Agder.

Les også: Stordalen og Hagen i skatteslagsmål

Les også: Her er Norges største skattebetalere

Publisert: