Zarif: – Atomforhandlingene blir ikke ferdig mandag

For fjerde gang på to uker ser det ut til at Iran ikke blir enige med de internasjonale stormaktene om en atomavtale innen fristen partene har satt seg.

- IKKE FERDIG: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier ifølge iranske medier at atomforhandlingene ikke blir ferdig mandag.

Khalid Mohammed
  • NTB
Publisert:,

På spørsmål om det vil komme en avtale mandag kveld, svarer Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif «nei», melder nyhetsbyrået IRNA. Tidligere samme dag sa Zarif til det iranske nyhetsbyrået Fars at det ikke burde bli noen utsettelse i samtalene.

Samtidig opplyser en iransk diplomat til Irans studentnyhetsbyrå ISNA at et ministermøte som iranske medier tidligere varslet at ville finne sted klokken 21 norsk tid mandag, sannsynligvis ikke vil avholdt.

Talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, sier det har vært «genuin framgang» i samtalene, men at flere uløste spørsmål fortsatt gjenstår. Han sier videre at USAs forhandlingsteam vil bli værende i Wien, der samtalene pågår, så lenge det har noe for seg.

Tautrekking

De fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet, USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina, samt Tyskland (P5+1) jobber for at Iran skal trappe ned sitt kjernefysiske program, mot at sanksjonene mot landet oppheves.

Forhandlingene hadde pågått i flere år, og flere ganger blitt utsatt, da partene for 15 dager siden satte seg ned til det som skulle være en intens, men kort sluttspurt. Så dukket det opp nye hindre som endte i en seig stillingskrig.

Mens de seks motpartene til Iran lenge har stått sammen om kravene de har stilt, har det i innspurten oppstått meningsforskjeller, der Russland vil oppheve også våpenembargoen mot Iran, mens de vestlige landene vil beholde dem inntil videre.

Blant våpnene Russland er interessert i å selge til Iran, er raketter som i teorien kan bære atomstridshoder.

Også Vestens krav om tilgang for internasjonale inspektører til iranske militærinstallasjoner, er noe iranerne er sterkt skeptiske til.

Pessimisme i USA

I helgen var både iranerne, USAs utenriksminister John Kerry og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius optimistiske. Republikanernes flertallsleder i Senatet sådde imidlertid ny tvil søndag om president Barack Obama vil få avtalen godkjent av Kongressen.

– Jeg tror den kommer til å bli veldig vanskelig å selge, hvis den blir ferdig, sa Mitch McConnell i et intervju med Fox News.

Republikanernes frykt er at Iran vil være i stand til å utvikle atomvåpen, men Iran har hele tiden holdt fast på at kjernekraften kun brukes til fredelige formål.

Fjerne sanksjonene

Også i Iran er det krefter som ikke ønsker at landet skal inngå en avtale som begrenser deres frihet til å utvikle sin atomteknologi, men for de mer moderate er det viktigste å få opphevet de ødeleggende sanksjonene og få innpass i det internasjonale samfunnet igjen, ikke minst som maktfaktor i Midtøsten.

Dersom det lykkes å oppnå en avtale, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.

Flere artikler

  1. Iran: – Vi må jobbe mer med atomavtalen

  2. Russland advarer Trump mot å skrote Iran-avtalen

  3. Utkast til Iran-avtale er klar

  4. Annonsørinnhold

  5. Iran-avtale utsatt

  6. Iran antyder at atomavgjørelse er nært forestående