Soper inn på frivillighet

Staten tar inn 600 mill. i moms.

GØY Å GI: Søskenparet, fra v. Emilia (7) og Isabell (6) Thorbjørnsen ga penger til Frelsesarmeens julegryte i Oslo sentrum i går. I bakgrunnen står vaktene Bjørn Helge Johansen og Ernst Løken fra Frimurerlosjen i Strømmen.
Publisert: Publisert:

Når du gir penger til veldedighet i julen, så hjelper du mange fattige - og Staten!

Søkkrike Norge krever nemlig inn hundrevis av millioner fra dem som hjelper andre.

Hvert år betaler Norges frivillige organisasjoner cirka 1,2 milliarder kroner til staten i moms på varer og tjenester. 600 millioner blir i år refundert, men hadde de tatt betalt for sine egne tjenester, slik som kommersielle aktører gjør, ville de ha sluppet helt.

- Det betyr at om Kirkens Bymisjon kjøper en kaffemaskin og gir ut kaffen gratis, så må de betale 25 prosent mer for kaffemaskinen enn McDonalds ville gjort, som tjener penger på å selge kaffe fra den samme maskinen, sier Birgitte Brekke, generalsekretær i paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge.

Desember er den viktigste innsamlingsmåneden for frivillige organisasjoner, og de er frustrerte over at så mye av juledonasjonene skal forsvinne i avgifter til staten.

- Konsekvensen av dagens momsordning er at vi får hjulpet færre mennesker. Det blir færre barn fra ressurssvake familier som får reist på gratis ferie, fordi vi får 25 prosent påslag på varer og tjenester vi er avhengige av, sier markedssjef i Røde Kors, Øistein Mjærum, som forteller at desember i fjor innbrakte rundt 10 millioner kroner.

Refusjonsordning

Kirkens Bymisjon stemmer i:

- For oss er dette så reelt som at en kvartdel av våre kostnader kunne vært brukt på arbeid

for rusmisbrukere og fattige istedenfor moms, sier Hans Jacob Torkildsen, innsamlingsleder i Kirkens Bymisjon, som fikk inn 9 millioner i fjorårets juleinnsamling.

I 2009 opprettet den rødgrønne regjeringen momskompensasjonsordningen. Frivillige organisasjoner kan nå søke til Lotteri- og stiftelsestilsynet om å få refundert moms. I år ble til sammen 1,172 milliarder kroner godkjent, men utbetalingen skjer etter en rammeavkorting på 49 prosent.

Det betyr at omtrent 600 millioner frivillighetsmidler blir værende i statskassen.

- Vi fikk løfter om at ordningen skulle trappes opp jevnt til totalt 1,2 milliarder kroner i 2014, men ved årets statsbudsjett ble det løftet brutt. Det fører til at organisasjoner som hadde innrettet seg på økt momskompensasjon til neste år nå må revidere budsjettene sine, sier Brekke i Frivillighet Norge.

LES OGSÅ: Økonomien i Norsk Tipping skremmer de frivillige

Flere rammes

Det gjelder blant annet lokallagene til Norsk Folkehjelp.

- Vi driver med omfattende søk- og redningsarbeid, som gjør oss avhengige av å kjøpe inn kostbart utstyr. Det får store utslag når den lovede opptrappingen uteblir og situasjonen bekymrer oss veldig, sier Anne Cath. Seland, organisasjonssjef i Norsk Folkehjelp.

Brekke minner om at dette ikke bare rammer veldedige organisasjoner.

- Dette gjelder også idrett og kultur. Alternativet til å redusere aktiviteten er å øke kontingenten. Det er synd fordi vi vet at barn fra fattigere familier allerede sliter med dyre kontingenter, sier Brekke.

LES OGSÅ: Her må du betale for å gå på ski

Publisert:
Gå til e24.no