Grønt lys til latvisk valutabytte

Eurosonen er ikke Europas mest eksklusive klubb for tiden, men Latvia vil inn og får grønt lys i første EU-kryss.

EURO: Økonomikommissær Olli Rehn mener Latvias ønske om å innføre Euro er en tillitserklæring.
Publisert: Publisert:

EU-kommisjonen har gått gjennom Latvias eurosøknad og anbefaler nå at landet blir eurosonens 18. medlem. Det samme gjør Den europeiske sentralbanken. Dermed er to av hindrene forsert, og latvierne forbereder seg på å bytte lat mot euro fra 1. januar.

Medlemskapet må også godkjennes av EU-landene. Euroiveren i Latvia og de andre baltiske landene er en kjærkommen mulighet for valutasamarbeidets ledere å vise potensialet i samarbeidet til tross for krisen.

- Latvias ønske om å anta euroen er en tillitserklæring til fellesvalutaen og ytterligere bevis på at dem som spådde euroområdets sammenbrudd, tok feil, sa økonomikommissær Olli Rehn idet han ga latviernes sin anbefaling onsdag.

Fra krise til vekst

Latvia hadde sin egen finanskrise i 2008, men siden har EUs tredje fattigste land strammet kraftig inn og fått til solid vekst.

- Latvia får trolig den raskest voksende økonomien i EU i år, sier Rehn.

Landet oppfyller eurokravene om begrenset statsgjeld, budsjettunderskudd og inflasjon og har hatt laten knyttet til euroen i nesten ti år.

Det knytter seg imidlertid bekymring til det latviske bankvesenet og tilsynet med det. Banksektoren har tiltrukket seg svært mange utenlandske kunder. Landets evne til å regulere bankene og gjennomføre tiltak mot hvitvasking er avgjørende, understreker Kommisjonen.

Baltisk inntog

Selv om de latviske lederne ikke har latt seg skremme av eurotrøbbelet, har ikke innbyggernes støtte til valutamedlemskapet vært like sterk. I den siste målingen sier 38 prosent at de støtter euroen.

Statsminister Valdis Dombrovskis mener et euromedlemskap vil gi mer økonomisk stabilitet. Latvia er allerede så «euroisert» at det som rammer euroen, uansett rammer Latvia, sier han.

Heller ikke Estland lot seg skremme av krisen i Europa og ble med i eurosamarbeidet i 2011. Litauen er ventet å fullføre det baltiske inntoget i gruppen av euroland med en søknad neste år.

Publisert:
Gå til e24.no