Mandag kan Kypros miste «blodtilførselen»

Den europeiske sentralbanken stanser finansieringen av kypriotiske banker mandag hvis ikke landet har en ny avtale med EU og IMF på plass.

TOMME MINIBANKER: Mange av minibankene på Kypros er tomme, selv om de fortsatt blir tilført kontanter.
Publisert:

Mandag 25. mars ser mer og mer ut til å bli en skjebnedag for Kypros.

Kypros er midt i en økonomisk krise som følge av at landets banker er i ferd med å gå konkurs. Bankene holder også stengt denne uken av frykt for at de vil bli tømt for penger av folk som er redde for å tape sparepengene sine.

Nasjonalforsamlingen på Kypros sa tirsdag kveld nei til et kriselån fra EU og pengefondet IMF som innebar at det skulle innføres en omstridt avgift på innskudd i landets banker.

Les også: Parlamentet på Kypros stemte nei

Lever på nødlån

I en pressemelding torsdag morgen skriver den europeiske sentralbanken (ESB) at kypriotiske banker vil få tilgang til nødlån fra ESB frem til mandag.

«Deretter vil (slike lån, red anm.) kun bli vurdert om et EU/IMF-program er på plass som kan sikre solvensen i de aktuelle bankene,» heter det i pressemeldingen.

Etter at Kypros i juni erkjente at statskassen var tom og søkte EU om en krisepakke, har landets banker holdt det gående ved å ta opp likviditetslån fra ESB.

ESB har nemlig en egen låneordning kalt Emergency Liquidity Assistance som er ment til bruk i slike situasjoner.

Ved å holde bankene i gang har dermed slike nødlån bidratt til å holde det kypriotiske samfunnet gående.

Ingen flere euro

Blir nødlånene kuttet er det stor risiko for at bankene går konkurs.

Da vil de fleste kyprioter miste sine bankinnskudd.

Det vil lenger være mulig å få ut en eneste euro fra minibankene.

Noe etter at ESB annonserte at nødlånene kan bli kuttet mandag, annonserte den kypriotiske sentralbanken at bankene i landet vil holde stengt også mandag 25. mars på grunn av den greske uavhengighetsdagen.

Onsdag kveld var meldingen at bankene vil være stengt torsdag og fredag denne uken.

Bankene på Kypros har behov for minst 10 milliarder euro i ny egenkapital. Det tilsvarer 55 prosent av landets årlige verdiskapning.

Behovet oppstod etter at bankene tapte anslagsvis 4,5 milliarder euro på greske statsobligasjoner. Bankene på Kypros hadde plassert uforholdsmessig store midler i greske statspapirer.

Les også: - De investerte som om de spilte kasino

- Ny kriseplan

Russisk bistand og en nedjustert bankavgift skal være blant ingrediensene i en ny kriseplan for Kypros.

Les også: – Kypros legger fram ny kriseplan

Planen er utarbeidet av landets regjering og skal legges fram for nasjonalforsamlingen torsdag ettermiddag, ifølge Kypros' statlige kringkaster RIK.

Både russisk krisehjelp og en nedjustert bankskatt skal være del av forslaget. Målet er å skaffe til veie 5,8 milliarder euro for å oppfylle kravene til EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Ifølge RIK kan det bli aktuelt å kompensere russerne med en marinebase hvis de bidrar til et oppkjøp av Kypros' to største banker.

Den kypriotiske finansministeren Michael Sarris er for tiden i Moskva, men det ble ikke meldt om noe gjennombrudd i samtalene der onsdag.

- Må tjene Russland

Hvis Kypros inngår en avtale med Russland, må den også tjene russiske interesser, sier Kypros' finansminister Michalis Sarris.

Ifølge ministeren dreier samtalene seg om både banker og gassutvinning.

- Det er mange grupper som jobber med en rekke saker. Banker og naturgass er mulige områder som vi kan basere noe samarbeid og noe støtte fra Russland på, sa Sarris til journalister i Moskva torsdag morgen.

Samtalene er innledet etter at den kypriotiske nasjonalforsamlingen denne uken sa nei til et kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) fordi politikerne var uenige i betingelsene for lånet. Kriseplanen innebar at det skulle innføres en prosentvis avgift på innskudd i Kypros' banker.

Les også

Spekulasjoner om Russland ønsker marinebase på KyprosTysk melding til Kypros: - De som har profittert på den kypriotiske modellen må betale regningenFinanstopp: – Bankavgift undergraver tilliten til EUSlik endte charter-perlen opp med å se konkursen i hvitøyet

Publisert:
Gå til e24.no