Reiselivsnæringen om arrangementsbegrensninger: – Et dødsstøt

I løpet av kort tid har det kommet mange permitteringsvarsler i reiselivsbransjen. NHO Reiseliv sier det er viktig at staten tar grep.

 • Sigrid Moe
 • Mona Bristøl
Publisert: Publisert:

– Dette har en dramatisk effekt og er veldig merkbart for våre medlemmer, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.

I løpet av de siste dagene har det kommet stadig nye meldinger om permitteringsvarsler i hotellbransjen. Onsdag melder kongresshotellet Clarion Hotel Trondheim at de også har begynt å sende ut permitteringsvarsler, ifølge Adressa.

– Det sier jo litt når 50 prosent av hotellmarkedet er borte. Det kommer heller ikke inn nye bestillinger for det neste halvåret. Det gjør dette svært, svært dramatisk og gjør reiselivsbransjen sterkt rammet, sier Bjørndal

Les også

Kongsberg Gruppen har flere corona-smittede: Frykter forsinkelser i produksjonen

Kompensasjonsordning

Bjørndal sier de er i jevnlig kontakt med myndighetene om støttetiltak. På sikt ser de ikke bort fra at det kan komme konkurser, og tap av arbeidsplasser.

– Vi ser nå også på kompensasjonsordninger på grunn av rådet, som nå er blitt et forbud, mot arrangementer på mer enn 500 personer fra FHI.

– Næringen selv karakteriserer dette som et dødsstøt. Det jobber vi med nå, sier han.

Bjørndal er også kritisk til at helse- og omsorgsminister, Bent Høie, allerede i onsdag varslet at enkeltpersoner og virksomheter som lider tap som følge av råd eller vedtak av helsemyndigheter, har ikke krav på erstatning fra staten.

Eksempelvis må arrangører som avlyser selv stå økonomisk ansvarlig.

– Vi er skuffet, og mener det er noe man må vurdere utover året. Denne situasjonen vil vare lenge, og erstatningsspørsmål må vi ta etter hvert dersom vi skal ha et levedyktig reiseliv, også etter corona, sier Bjørndal.

Onsdag sa Oslo kommune at alle arrangementer med over 100 deltagere må søke kommunen om godkjenning.

Bjørndal sier at det viktigste nå er at staten tar over kostnadene for arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering i hele perioden på 15 dager, samt sykelønnsperioden på 16 dager.

Les også

Sjeføkonom om regjeringens corona-tiltak: – Viktig å få på plass

Nils Henrik Geitle, administrerende direktør i De Historiske Hotel & Spisesteder forteller at de opplever at konferansehoteller har fått mange kanselleringer, og at bookingtakten fra feriemarkedet har sunket betydelig.

– Vi ser også at kanselleringsraten har gått opp betydelig, sier Geitle til E24.

Utenlandsk marked på vent

De Historiske har i dag 67 hoteller, 26 spisesteder og 2 historiske skip som medlemmer. Blant dem er flere av Norges eldste hoteller.

– Spesielt det utenlandske markedet er på vent, men i det norske markedet er det fortsatt en viss bevegelse i ferie- og fritidsmarkedet, sier Geitle. Han sier også at tiltak fra myndighetene er viktig for å hjelpe situasjonen.

– Noen av våre hoteller må også vurdere permitteringer, sier han.

Blant hotellene og kjedene som tidligere har varslet at de må vurdere permitteringer er Oslo Plaza og Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels.

Tirsdag fortalte finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg at regjeringen jobber med tre coronatiltak, som skal legges frem på fredag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Reiseliv
 3. NHO
 4. Hotell
 5. Coronaviruset
 6. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Ny NHO-undersøkelse: Hver tredje hotellbedrift planlegger oppsigelser

 2. Hotelltopp: – Vi trenger en halv milliard til vedlikehold

 3. Hotelldirektør skuffet over krisetiltakene: – Bunnen har ramlet ut av bunnen

 4. Scandic sender permitteringsvarsel til over 500 ansatte

 5. Hotellsjef reagerer på NHO-utspill: – Umulig å få tak i nok nordmenn