Oslo kommune viderefører alle coronatiltak

Oslo må ha strengere tiltak enn resten av landet, mener kommunen. Til tross for at regjeringen blant annet har varslet oppheving av skjenkestopp ved midnatt, må serveringssteder i hovedstaden fortsatt stenge klokken 24.

MÅ VÆRE STRENG: Byrådsleder Raymond Johansen under en tidligere pressekonferanse om smittesituasjonen i Oslo.
Publisert:

I løpet av onsdag ble det registrert 80 nye smittetilfeller i Oslo.

– Det er et urovekkende høyt tall. Sist gang vi hadde så høye smittetall på en dag var i begynnelsen av april, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han legger til at man i dag fanger opp mer av smitten i samfunnet enn man gjorde i april. Han understreker at situasjonen likevel er alvorlig.

Høyeste smittetallene i Norge

Oslo er den kommunen med desidert flest smittetilfeller i Norge.

Grensen regjeringen har satt for at et land eller området i utlandet blir farget rødt, er at de må ha færre en 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Med ferske tall fra Oslo kommune i dag, ligger Oslo nå på 93,5, skriver VG.

– Regjeringen varslet forrige uke lettelser i de nasjonale restriksjonene fra neste uke. Vi har vurdert alle lettelsene grundig i Oslo opp i mot vår lokale smittesituasjon. Konklusjonen er klar. Ingen av regjeringens lettelser kan innføres i Oslo nå, sier byrådslederen.

Les også

Avslutter skjenkestopp ved midnatt fra 13. oktober

– Jo mer folk drikker, jo vanskeligere blir det

Raymond Johansen understreker at serveringsstedene i byen har gjort en god jobb. Likevel må innbyggerne i hovedstaden forberede seg på strengere tiltak enn resten av landet - helt frem til smittetallene går ned.

– Jo senere folk er ute, og jo mer folk drikker - jo vanskeligere blir det å følge smittevernrådene, sier byrådslederen torsdag.

– Det er risikabelt å åpne for at flere skal møtes ute. Vi viderefører skjenkestoppen, sier han videre.

Ikke julebord

Byrådslederen oppfordrer samtidig til å snu om på tankegangen.

– Ha minst mulig selskap, minst mulig sammenkomster, færrest mulig barnebursdager. Jeg skjønner at det er vanskelig, men husk hvor mye verre det var i våres. Vi vil for all del unngå å stenge barnehager og skoler igjen.

For tre dager siden sa statsminister Erna Solberg til VG at hun ber bedriftene om å holde julebord til sine ansatte - så lenge smittevernreglene blir opprettholdt.

Men også her er situasjonen en annen i Oslo.

Under pressekonferansen sier byrådsleder Raymond Johansen at denne oppfordringen ikke kan gis i Oslo, i og med at situasjonen er som den er.

Les også

Ber serveringssteder registrere alle gjester

Strammet inn

For en uke siden strammet Oslo kommune inn på flere områder, etter at det ble full strid om storbyen skulle innføre nye tiltak.

Blant annet ble det påbud om munnbind i kollektivtransporten, der man ikke klarer å holde én meter avstand. I tillegg ble serveringssteder tidligere bedt om å registrere alle gjester.

På pressekonferansen torsdag sier Raymond Johansen at Ruter melder om at flere bruker munnbind nå. I tillegg har Næringsmiddeletaten gjennomført kontroller på en rekke serveringssteder. Ifølge byrådslederen har alle de kontrollerte stedene innført system for registrering.

Publisert: