BAK MASKEN: Finansminister Jan Tore Sanner (H).

Olav Olsen

Kunstig åndedrett fra Sanner?

I en uoffisiell meningsmåling på LinkedIn sier 70 prosent fra bransjen nei til utsettelse av skattefrist basert på fjoråret, hvor selskaper fikk tre måneder ekstra på seg til å levere skattemeldingen - og to måneder ekstra på å fullføre årsregnskapet.

 • Runar Leite
  Runar Leite
  Direktør SMB i Azets
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Den største utfordringen knyttet til oppdatert regnskap er få få fullstendig grunnlag/dokumentasjon innen gitte frister. Å skyve på en frist, vil bare være å skyve på den utfordringen. Kanskje også bare øke den?

Denne kronikken er en respons på denne artikkelen: Vurderer å utsette skattefrist

Hvis Sanner gjennomfører dette også i år, så er konsekvensen en bransje som belastes unødig mye, en bransje som allerede har strukket seg langt for å bistå små og store bedrifter gjennom korona. og som må stå over sommerferie for å støtte opp om bedriftene som er sent ute.

Større selskaper med korte rapporteringsfrister har normalt gode rutiner. I SMB segmentet, som jeg selv representerer, er det ikke alltid like viktig å rapportere innen gitte frister eller fristene er romsligere. Feks avholdes styremøte med regnskapstall som er 2 måneder gamle.  
Med utsatte skattefrister blir regnskapstallene verdiløse. Statistikk fra Konkursregisteret viser at det var 12,7 prosent færre konkurser i kriseåret 2020 enn i 2019. Men faren er ikke over. NHO er blant dem som frykter at konkursene skal komme i 2021 i stedet, når egenkapitalen er brukt opp, gjeldsnivået har nådd taket og krisehjelpen fases ut. Det nytter ikke med kunstig åndedrett over tid, konkursene er dessverre en trist konsekvens av covid-19. Men vi kan ikke fortsette å skyve dem foran oss.
Så min oppfordring til Sanner er: la oss ta tilbake hverdagen, la oss gjen-etablere strukturen som ligger til grunn for god rapportering og heller møte utfordringene sammen med dem som sliter med å nå fristene - la oss lete etter løsninger og potensiale i struktur, vi kan ikke lukke øynene for det vi står foran.

Publisert:

Flere artikler

 1. Utsetter betalingsfristen på skatter og avgifter: – Nå gir vi bedriftene et pusterom

 2. Sanner vurderer å utsette bedrifters skattefrist

 3. Staten krever åtte prosent rente for utsatt skatt: – Urimelig høyt

 4. Vil vite hvem som skylder staten fem milliarder: – Et eneste svart felt

 5. Betalt innhold

  Venninnene startet opp barnevennlig kafé rett før koronaen: – Vi klamrer oss fast og håper konkursbølgen ikke treffer