Storbritannia kjøper norske sjømålsraketter

Storbritannia skal kjøpe sjømålsraketter av typen «Naval Strike Missile» (NSM) av Kongsberg Gruppen og Norge, bekrefter forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og hans britiske kollega Ben Wallace møter pressen i forbindelse med at medlemslandene i Northern Group møtes om bord på hangarskipet HMS Queen Elizabeth som ligger til kai i Oslo.
Publisert:

– I året som kommer, skal Norge støtte Storbritannia ved å utstyre Royal Navy med norske raketter. Disse moderne og effektive rakettene vil uten tvil gi økt kampstyrke til den britiske marinen og styrke vår felles sikkerhet, sa Gram på en pressekonferanse med sin britiske kollega Ben Wallace onsdag.

Planen er at fregatter og destroyere i den britiske marinen skal utstyres med det norsk-produserte systemet «Naval Strike Missile» NSM, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Missilet er utviklet av Kongsberg Gruppens forsvarsdivisjon, Kongsberg Defence & Aerospace.

Les på E24+

Selg disse tre aksjene nå

Børsnoterte Kongsberg Gruppen skriver i en melding at selskapet ikke kan gi ytterligere kommentarer til den potensielle størrelsen på kontrakten.

– Vi i Kongsberg er glad for å ønske Royal Navy velkommen som medlem av NSM User Group. Vi støtter styrkingen av forsvarsbåndene mellom våre nasjoner ved å integrere NSM på Royal Navy sine fartøyer, sier EVP i Kongsberg Defence & Aerospace Øyvind Kolset.

– Regnes som de beste i verden

– Det er et naturlig valg, og det er også dem vi regner som de beste i verden. Jeg ser fram til at de blir rullet ut til våre skip. Det gir oss ny styrke og er en påminner til våre fiender om at Storbritannia alltid vil investere i teknologi for å holde oss foran dem, sier Wallace om rakettene.

Teknisk Ukeblad skriver at det i flere måneder har vært solide indikasjoner på at Storbritannia blir Kongsberg Gruppens tiende kjøper av disse rakettene.

NSM skal erstatte Harpoon surface-to-surface missilsystem, som britene etter planene skal fase ut i 2023.

Diskuterte sikkerhetsutviklingen

Gram og Wallace hadde onsdag møter om bord på det britiske hangarskipet HMS Queen Elizabeth sammen med de øvrige medlemslandene i Northern Group.

– På vårt møte i dag diskuterte vi konsekvensene av Russlands ulovlige invasjon av Ukraina, og hvordan vi kan fortsette å støtte Ukraina. Vi diskuterte også sikkerhetsutviklingen i Nord-Europa, deriblant i Østersjøen og nordområdene, sa Gram.

Northern Group har tolv medlemsland – Nederland, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Polen, Storbritannia, Sverige og Tyskland – og ledes av Storbritannia.

Publisert:
Gå til e24.no