Kraftig fall i boligprisene i september

Boligprisene falt med 2,2 prosent i september. Sterkest utvikling var det i Ålesund hvor boligprisene var uendret.

Publisert:

– Boligprisene falt kraftig i september. Den sterke oppgangen i august er nå i sin helhet korrigert i de sesongkorrigerte boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Onsdag legger Eiendom Norge frem boligpristallene for september, som viser fall på 2,2 prosent.

  • Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,6 prosent.
  • Så langt i år har de steget med 6,7 prosent.
  • Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4,535 millioner kroner ved utgangen av september.
  • Det tok i gjennomsnitt 29 dager å selge en bolig i september som er det samme som i august.

Måneden før, i august, steg boligprisene noe overraskende 1,9 prosent. Eiendom Norge sa den gang at det var sterkere vekst enn de hadde ventet.

– Vi trodde vi skulle se mer effekt av den varslede rentehevingen, sa Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen under forrige pressekonferanse.

I september hevet Norges Bank renten med 0,5 prosentpoeng. Styringsrenten ligger nå på 2,25 prosent – det høyeste siden 2011, og opp fra null prosent for litt over ett år siden.

Les på E24+

Vil du bli rik på boligflipping? Unngå disse fellene

Forventer videre fall

Det er normalt at boligprisene faller i siste tertial og Eiendom Norge venter at boligprisene vil fortsette å falle de neste månedene.

Men usikkerheten om utviklingen i både norsk og global økonomi gjør det vanskelig å si om fallet gjennom høsten blir sterkere enn normalt, ifølge Lauridsen.

– Vi blir imidlertid ikke overrasket om prisutviklingen i høst blir svak, sier han.

Sterkest utvikling i Ålesund

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i september hadde Ålesund-området hvor prisene var uendret.

– Det var en svak utvikling i alle områder i Norge i september med unntak av Ålesund og omegn. Dette tyder på at renteøkningene begynner å virke og vi venter at økte renter vil prege utviklingen i boligprisene de kommende månedene, sier Lauridsen.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Hamar med Stange med en sesongkorrigert nedgang på 1,3 prosent.

Den sterkeste utviklingen hittil i år har Kristiansand med en oppgang på 10,9 prosent etterfulgt av Drammensområdet på 9,9 prosent og Tønsberg og Færder med 9,7 prosent.

I Oslo falt boligprisene med 2,5 prosent i september.

Les på E24+

Slik jobbet Marius seg oppover til en bolig til 7,7 millioner kroner

Obos-prisene falt mer enn normalt

Fra tidligere er det kjent at Obos-prisene falt 3,1 prosent i september. Fallet ble ansett som kraftigere enn normalt. Det er ventet at prisstigning og de høye rentene som nå skal motvirke inflasjonen vil bidra til å kjøle ned økonomien.

De siste tolv månedene har Obos-prisene i Oslo gått opp seks prosent. På landsbasis har prisene økt 5,4 prosent i samme periode

Sjeføkonom Sissel Monsvold sa mandag til E24 at hun venter at boligprisene vil fortsette å falle noe utover høsten, og kanskje noe mer enn det som er vanlig avhengig av sesong.

– Vi tror også på noe prisnedgang neste år. Sterkt arbeidsmarked, økt lønnsvekst og befolkningsøkning bidrar imidlertid til at prisfallet blir moderat, sa Monsvold.

– Samtidig er det viktig å huske at selv om prisene skulle gå ned mellom fem og ti prosent, så betyr det bare at prisene er tilbake der de var ved inngangen til dette året, påpekte hun.

Les på E24+

Syv «dødssynder» ved boligkjøp: − Kan senke boligens verdi

Publisert:
Gå til e24.no