Bedrifter i vest ser få tegn til vekst

Optimismen fortsetter å falle blant bedriftene på Vestlandet, viser en rundspørring blant 700 næringslivsledere.

TRISTE UTSIKTER: Både oljebedriftene og andre norske selskaper i vest har nå innsett at oljenedturen kan ha kommet for å bli.

Marit Hommedal
 • NTB
Publisert: Publisert:

Næringslivet tror oljenedturen vil bli mer langvarig og ramme bredere enn først antatt, framgår det av resultatindeksen som Sparebanken Vest og Respons Analyse står bak.

– Mens oljerelaterte bedrifter synes å forberede seg på at oljenedturen kommer til å vare lenge, ser vi at også andre deler av næringslivet nå begynner å ruste seg for at smitteeffekten vil ramme deres virksomhet, sier konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest.

Resultatindeksen forteller hvordan bedriftene har opplevd siste tre måneder. Den falt til et nytt bunnivå på 57 i fjerde kvartal. Indeksen strekker seg til 100 og alt under 50 indikerer pessimisme.

Ulikt

Svakest er optimismen i oljefylket Rogaland, men trenden ser nå ut til å flate ut, mens bedriftseiere i nabofylket Hordaland ser mørkere på situasjonen enn før.

– Det kan tyde på at annenhånds ringvirkninger av oljebremsen nå begynner å gjøre seg gjeldende i sterkere grad, sier Fresvik.

Utviklingen i Sogn og Fjordane går motstrøms, og viser gjennomgående stor optimisme på en rekke parametere.

– Det er spesielt tre næringsgrupper som er svært positive til det neste halvåret i Sogn og Fjordane, sier Fresvik og nevner reiselivsbedrifter, tjenesteytende næringer og IKT-bransjen, men også industri, kraft og oljeutvinning.

– I Sogn og Fjordane er det kun et fåtall virksomheter som er betydelig påvirket av oljebremsen og oljeprisen, men derimot en rekke bedrifter som opplever god og stabil drift, sier regionbanksjef for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest Sogn og Fjordane, Olav Hjelle.

Metallindustrien og reiselivsbransjen får drahjelp av en svak kronekurs, tilføyer han.

Dyrere varer og tjenester

Underindeksen for sysselsetting er den svakeste av alle underindekser i rundspørringen. Dette synes nå forplante seg til andre områder og sektorer enn olje- og gassnæringen i Rogaland.

Det ventes framover sterk oppgang i utsalgsprisene som følge av økte kostnader. Innen varehandel, bilverksteder og annen tjenesteyting svarer 36 prosent at de vil øke prisene neste halvår.

– Jeg tror den viktigste årsaken til at mange nå varsler prisøkninger, er den kraftige og vedvarende svekkelsen vi har hatt av den norske kronen i en lengre periode, sier Fresvik.

– Skal importbedrifter ivareta inntjeningen sin, er et virkemiddel å velte hele eller deler av de økte innkjøpskostnadene på kundene, tilføyer hun.

Les også

DNB med fersk rapport: Spår ledighet nær seks prosent

Les også

Fersk Nordea-rapport: Kan klare oss med en oljepris på 50 dollar

Les også

Oljeprisen ble tiårets laveste – nok en gang

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bedrifter i vest ruster seg for langvarig oljenedtur

 2. – Oljekrisen er over, men det alene skaper ikke nok jobber

 3. Betalt innhold

  Nå er optimismen i oljen all time high

 4. Annonsørinnhold

 5. Gryende optimisme i oljefylket

 6. Vestlandsbedrifter vegrer seg for å investere