Sjeføkonom varsler full krise i oljebransjen i 2020

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen ser meget mørkt på utsiktene i oljebransjen grunnet den lave leteaktiviteten.

LAVERE AKTIVITET: Supplybåter brukt i oljeindustrien ligger nå i opplag flere steder langs kysten. World Pearl (t.v.) og World Diamond fra World Wide Supply ligger i opplag i Ålesund.

Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix
 • Johan Nordstrøm
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– 2020 blir et kriseår i oljebransjen. Nedgangen i letingen lover ikke godt, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen, til E24.

Han mener oljeindustrien trenger et nytt stort oljefelt, for å unngå at 2020 blir et kriseår. Om fire år er nemlig førstefasen av det planlagte gigantfelte Johan Sverdup ferdig.

Og bak der mangler de helt store prosjektene.

– 2016 er et godt år for oljebransjen relativt det 2020 ligger an til å bli. Det viktige er om vi klarer å finne et nytt stort oljefelt, sier Andreassen.

Han sier samtidig at alle må bidra slik at det letes mer for å unngå at 2020 blir kriseåret han advarer mot.

Siden sommeren 2014 har oljeprisen stupt over 70 prosent, fra rundt 115 dollar fatet sankthansaften for to år siden, til vel 33 dollar fatet i dag.

Det enorme fallet har fått oljeselskaper til å skrinlegge investeringer og kutte i aktiviteten. Det igjen har ført til massive kutt i antall stillinger. Ifølge DNBs oversikt har over 30.000 oljejobber i Norge forsvunnet siden 2014, og vi kan nå 60.000 før det er slutt.

Se de spektakulære bildene fra «oljekirkegårdene»: Her parkeres oljeeventyret

(saken fortsetter under bildet.)

ADVARER: Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika

Lars Fredriksson Selvik E24

Trenger jobber etter utbygging av gigantfelt

Allerede om tre år, i 2019, er altså første fase av gigantfeltet Johan Sverdrup ferdig utbygget.

Dette feltet har en stor betydning for oljeindustrien. Og det har stor betydning for i særdeleshet Sørvestlandet med oljefylkene Rogaland og Hordaland.

Statoil har anslått at utbyggingen av Johan Sverdrup vil skape 51.000 årsverk på det meste. Ferdig vil det stå for 25 prosent av all norsk oljeproduksjon.

Investeringskostnadene for første fase i utbyggingen er beregnet til i størrelsesorden 117 milliarder kroner (2015 kroner).

Men i takt med at Johan Sverdrup blir ferdigstilt, vil behovet for nye store felter øke. Når gigantprosjektet er ferdig, må nemlig andre ta over stafettpinnen og gi sårt tiltrengte jobber i oljebransjen.

OLJEANALYTIKER: Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets

Nordea

– Når Johan Sverdrup er ferdig utbygget er det veldig lite igjen å gjøre for oljeindustrien, mener Andreassen.

Les også

Nytt fall i leteanslagene på norsk sokkel

Kutt i leteaktiviteten får konsekvenser

Onsdag kom det nye tall for oljeinvesteringer. Disse viser en nedgang, og det er i leteaktiviteten som det virkelig kuttes.

Dette bekymrer sjeføkonomen.

– I år leter man lite, og jo mindre man leter jo mer pessimistisk er det lov til å være, sier Andreassen.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets bekrefter at dagens investeringskutt vil ramme de potensielle volumene som kan produseres frem i tid.

– Dette vil helt klart påvirke aktiviteten fremover og den kommende produksjonen. Det er jo et naturlig produksjonsfall som skal erstattes, og dersom man skal øke produksjonen må det investeres enda mer. Når investeringene da faller såpass mye er det klart det vil merkes, sier Saltvedt til E24.

Hun viser til at dette gjenspeiles i Oljedirektoratets prognoser, der det før oljeprisene stupte var åpning for en liten økning i produksjonen. Nå har kurven flatet ut, og det tas høyde for et lite fall.

– Dette vil typisk merkes fra 2017 og 2018, sier Saltvedt.

Effekten fallet i oljeinvesteringene vil ha på fremtidig produksjon understreker ikke minst betydningen av kjempefeltet Johan Sverdrup. Uten dette funnet ville både investeringsnivået og produksjonsestimatene vært betydelig lavere.

– Sverdrup er kjempeviktig. Hadde det ikke vært for dette hadde det sett enda mørkere ut for norsk oljesektor. Sverdrup har dessuten påvirkning på sysselsettingen, og hindrer at svingningene i produksjonen blir for stor. Dermed bidrar det til at sektoren holder på kompetanse og arbeidskraft, sier Saltvedt.

Les også

Over 150 kan miste jobben i riggselskap

Les også

– Blir et avgjørende tall for norsk økonomi

Les også

Se bildene fra «oljekirkegårdene»: Her parkeres oljeeventyret

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Johan Sverdrup kan vinne på Saudi-Arabias ambisjoner

 2. Ekspertene: Slik vil oljeprisen gå i 2018

 3. Så mye kan oljeinvesteringene stige neste år

 4. Annonsørinnhold

 5. Skal Øystein Olsens prognoser bli virkelighet må Statoil-sjefen gi grønt lys

 6. 2016: Brutalt, men med sine lyspunkter