Den amerikanske statsgjelda fortsetter å øke

Den amerikanske statsgjelda har nådd 22 tusen milliarder dollar for første gang, opp 2 tusen milliarder under president Donald Trump.

STØRRE OG STØRRE: Under president Donald Trump har den amerikanske statsgjelda økt 2 tusen milliarder dollar. Skattelettelser og økt pengebruk på forsvar ses på som to av årsakene.

Foto: Evan Vucci AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:,

Statsgjelden er summen av de årlige budsjettunderskuddene.

Trump-administrasjonens skatteletter på 1,5 tusen milliarder dollar (billioner), samt økt statlig forbruk innen forsvar, har bidratt til økningen i USAs statsgjeld. Trump-administrasjonen har framholdt at skattelettelsene vil lønne seg gjennom økt økonomisk vekst.

Fikk du med deg? «Shutdown»-avtale bidro til solid Wall Street-opptur

Kongressens budsjettkontor regnet med et budsjettunderskudd i år på 897 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn underskuddet i fjor på 779 milliarder. Fra og med 2022 vil det årlige underskuddet nå 1 billion, ifølge kontoret, som også sier at underskuddet ikke vil falle lavere enn 1 billion i året før tidligst 2029.

Kostnader tilknyttet Medicare, trygdesystemet Social Security og at etterkrigsgenerasjonen kommer i pensjonsalder, vil bidra til underskuddet.

Les også: (+) Disse lånene rører opp bekymring for ny finanskrise

Til tross for den økende statsgjelda, mener mange økonomer at risikoen fortsatt er liten på grunn av dagens rentenivå, som er uvanlig lav i historisk sammenheng.

Likevel advarer budsjetteksperter mot utviklingen. Myndighetenes evne til å reagere mot finanskriser kan bli begrenset av gjeldsutviklingen.

– Vår økende statsgjeld er en trussel mot den økonomiske framtiden til alle amerikanere, sier økonomen Michael Peterson.

Flere artikler

  1. Toppøkonom: Høy statsgjeld kan utløse «det store marerittet»

  2. Amerikansk statsgjeld passerer 23 billioner dollar

  3. Trumps budsjett for 2020: Legger opp til større underskudd

  4. Annonsørinnhold

  5. Trumps effekt på amerikanernes økonomi: – Han har innført verdenshistoriens største underskudd

  6. Nedstengning kan være starten på to fastlåste år for Donald Trump