Nye anklager mot Solhjell i gruvesaken

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) møtes av kraftige anklager om trenering.

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell

Jan Petter Lynau
Publisert:,

Den omstridte behandlingen av selskapet Nordic Mining ASA er blitt en plage for regjeringen.

Næringsminister Trond Giske trodde det var et krav som gjenstod før Sogn- og Fjordane-selskapet skulle kunne få starte deponering av steinslam i fjorden.

Fem krav

Solhjell fremmet i går fem omfattende krav, som det vil ta lang tid å utrede.

Naustdal-ordfører Håkon Myrvang (Ap) er for å si det forsiktig oppgitt over det han opplever som trenering av en sak som kan gi 170 nye arbeidsplasser.

- Ja, vi opplever det som en skandale. Årsaken til det er ikke emosjonelle, men rent faglige: Vi tilbød oss å utrede det Fiskeridirektoratet måtte mene var nødvendig for saken høsten 2010.

- Solhjell viser til vurderingene til Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet. Nettopp dette direktoratet fremmet sine innsigelser høsten 2010. Vi tilbød oss å utrede det de måtte mene var nødvendig for saken, men da trakk direktoratet kravet om utredninger.

Fiskeridirektoratet

Han viser oss referatet fra møtet med Fiskeridirektoratet region vest (FRV), 15. desember 2010.

Der står det at FRV ensidig har trukket alle krav om tilleggsutredninger.

- Så kommer altså Solhjell drassende med påstand om manglende utredninger nå, over to år etterpå. I tillegg begrunner han det faglig med innsigelser fra Fiskeridirektorat som ensidig trakk alle krav om utredning for to år siden. Det er til å bli aldeles stum av, sier Myrvang.

Onsdag sendte Solhjell fem krav til Nordic Mining for at de skal få lagre rester av produksjonen 300 meter under sjøoveflaten.

Kursras

Det vakte sterke reaksjoner, fordi Giske samtidig la frem en positiv rapport for denne bransjen, hvor han nettopp åpnet for bruk av sjødeponi.

Nordic Mining falt 40 prosent på børsen da Solhjell sitt brev ble kjent. Selskapet rakk ikke engang å varsle Oslo Børs før nyheten sprakk.

Det fikk direktøren i selskapet til å reagere kraftig.

Aps næringspolitikere på Stortinget fra Vestlandet er opprørt over avgjørelsen om å nekte Nordic Mining å opprette et sjødeponi for gruveavfallet fra sitt planlagte anlegg i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane.

- Utidig

- Det er rett og slett utidig av Miljøverndepartementet å drive med uthaling av denne saken. Gruveselskapet burde ha fått en avklaring nå, i stedet blir de tvunget til å gå i gang med nye utredninger i en sak som er veldig godt opplyst. Det er mange sjødeponier rundt i Norge som er ikke bare godkjent, men som roses av miljøvernmyndighetene fordi de holder så høy kvalitet og har liten forurensningsfare, sier Ingrid Heggø (Ap), stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane og medlem av Stortingets næringskomite.

- Det er utrolig at ikke de ikke i det minste fikk starte et prøveprosjekt mens man utreder videre, De kunne ha fått lov å deponere opp til fjordterskelen på 220 meters dyp, uten at det ville få noen miljøkonsekvenser overhodet. Det ville gitt dem mulighet for drift i alle fall i 15 år, sier Heggø.

Også i det tredje regjeringspartiet Sp er reaksjonene harde:

- Det er totalt respektløst av Miljøverndepartementet å bruke så lang tid på å finne ut at vi må ha mer kunnskap, sier Jenny Følling (Sp), fylkesvaraordfører i Sogn og Fjordane, til NRK.

- Tok ikke hensyn

Statsråd Solhjell var ikke tilgjengelig torsdag.

- Det som er realiteten er at Fiskeridirektoratet i sin høringsuttalelse mener kommunene ikke har tatt hensyn til de kravene som er stilt og at de mener det må gjennomføres mye undersøkelser, sier statssekretær Ellen Øseth i Miljøverndepartementet.

- Men de trakk de kravene for to år siden?

- Vi kommer ikke rundt at direktoratet og flere andre instanser i sine høringsuttalelser har sagt at vi trenger mer informasjon. Hvor lang tid det vil ta er usikkert, men ett år antydes, sier hun.

Les også

Tidligere Ap-statssekretær: - Solhjell kuppet GiskeGruveaksje ble filleristet av to statsråderStatsråder herjet med gruveaksje