KURSSLAKT FOR SAS: SAS-aksjen på historisk bunnivå

Aldri før har SAS-aksjen vært priset lavere enn i tirsdag 9. februar 2010.

SKUFFET: SAS' konsernsjef Mats Jansson presenterte tirsdag et svært skuffende resultatet for 2009.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Etter å ha presentert et elendig resultat for 2009 og annonsert en ny kriseemisjon på 5 milliarder svenske kroner faller SAS-aksjen med mellom 15 og 20 prosent i åpningsminuttene på Stockholms-børsen.

Klokken 09:30 omsettes aksjen for 2,95 svenske kroner, som er den laveste kursen noensinne. Det priser selskapet til fattige 8,9 milliarder svenske kroner - eller 7 milliarder norske kroner.

Halvert på ett år

Det er nå rundt ett år siden SAS sist måtte be eierne om å skyte inn penger for å redde selskapet. Emisjonen skjedde til en sterk rabattert kurs, på 2,63 kroner. Aksjekursen lå 12. februar i fjor på 5,50 kroner - nå er den med andre ord nesten halvert.

Går vi enda lengre tilbake i tid - til utgangen av "de glade 90-årene", før 9/11 og frislipp i flymarkedet - stod SAS-aksjen sommeren 2001 i 18 kroner. Deretter falt den til rundt 5 kroner frem mot sommeren 2003. Deretter skjøt SAS - sammen med resten av aksjemarkedet - i været frem til sommeren 2007, da aksjonærene kunne solgt sine aksjer til drøye 27 kroner i juni.

S&P kutter SAS

S&P Equity - som altså gir aksjeråd og ikke kredittratinger - er først ute med en konkret markedsreaksjon på SAS-tallene. Analytikerne velger å kutte anbefalingen fra "Hold" til "Sell".

Henter 5 mrd.

SAS rapporterer om et underskudd før skatt på hele 1,52 milliarder svenske kroner for fjerde kvartal 2009. Det ligger skyhøyt over ekspertenes forventninger på 506 millioner svenske kroner, men spriket skyldes at SAS velger å ta ekstra kostnader for å styrke balansen.

Omsetningen endte i fjerde kvartal 2009 på 10,3 milliarder svenske kroner, på linje med det ekspertene forventet.

Samtidig varsles det en emisjon på 5 milliarder svenske kroner - aksept er hentet inn fra de største eieren - og nye kostnadskutt på 2 milliarder kroner.

- Vi føler oss trygge på at disse omfattende kostnadsreduksjonene kombinert med den nye finansieringen og den foreslåtte kapitalinnhentingen vil gi SAS styrken og fleksibiliteten selskapet trenger for å konkurrere effektivt og være bra posisjonert når markedet snur, sier konsernsjef Mats Jansson i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Les mer om SAS-krisen:

  • SAS kutter nye 2 milliarder
  • Staten blir med på SAS-emisjon
  • SAS kræsjlander på Oslo Børs

Hold deg oppdatert på finansmarkedene hos E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. Milliardoverskudd i SAS: Ga gass i innspurten

  2. - Ikke bare SAS som er i krise

  3. SAS: – Vi jobber med kniven mot strupen

  4. SAS leter etter kjøper

  5. Rec-jubel førEnger leverer