– Kina vil ikke gå forbi USA

Amerikansk professor tror Kina kommer til å gå på en smell.

KRAFTIG VEKST: Kina har sett en eventyrlig vekst de siste tiårene, men er det nok til å dytte USA ned av tronen? Det tror ikke finansprofessor Roy Smith. Bildet viser en kinesisk arbeider som jobber på det 632 meter høye Shanghai Tower i Shanghais finansdistrikt Pudong.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

Først var det Sovjetunionen, så var det Japan, nå er det Kina.

Det har opp gjennom årene vært pekt på flere mulige kandidater til å ta over USAs lederrolle i verdensøkonomien.

De to førstnevnte klarte det som kjent ikke.

Og spådommene om at Kina vil gå forbi USA som verdens største økonomi, er også feilaktige, ifølge mannen som forutså Japans økonomiske fall ett år før boligboblen i landet sprakk.

– Sårbarhetene i dagens Kina er meget like sårbarhetene i Japan. Ingen er enige med meg, men de var ikke enige med meg i 1990, og jeg har i det minste en rett, sier den 76 år gamle Roy Smith.

Han var partner i Goldman Sachs da han for 25 år siden skrev en artikkel der han hevdet at Japans periode med voldsom økonomisk vekst var over. Smith er i dag professor i finans ved New York University Stern School of Business.

Les også

Spåmann vs. økonom: Slik blir geitas år for verdens nest største økonomi

Roy Smith

Dårlige lån og overprisede aksjer

Hva er så risikofaktorene i dagens Kina?

Smith peker på dårlige lån, overprisede aksjer og et hett eiendomsmarked som risikofaktorer som kan legge press på et skjørt finansielt system, mye de samme årsakene som førte til Japans fall.

En ytterligere parallell til Japan er den byrden en aldrende befolkning utgjør – med økende pensjons- og helsekostnader.

– De fleste mennesker snakker om at Kina vil erstatte USA som stormakt i det 21. århundre. Mitt syn er at de mer trolig vil ende opp som Japan – altså en tidligere supermakt-kandidat som ikke er det lenger, sier Smith til Bloomberg.

Etter tre tiår med kraftig økonomisk vekst gikk Kina forbi Japan som verdens nest største økonomi i 2010.

Og stadig flere tror at det bare er et spørsmål om tid før den kinesiske økonomien er større enn den amerikanske.

Les også

Svakeste vekst i Kina på 24 år

– Har mer å gå på

Her er for øvrig tallene: Ifølge Det internasjonale pengefondet var USAs bruttonasjonalprodukt på 16.768 milliarder dollar i 2013 (seneste bekreftede tall), Kina lå på 9.469 milliarder dollar, mens Japan innehar tredjeplassen med 4.899 milliarder dollar.

De som tror på at Kina har potensial til å gå forbi USA viser til at Kinas BNP målt per hode i 2013 kun var halvparten av det Japan hadde i 1960. Det burde derfor fortsatt være mye å gå på.

– Hovedforskjellen mellom Kina nå og Japan i 1990 er at Kina er på et mye lavere trinn i utviklingen, sier Louis Kuijs sjeføkonom for Kina i Royal Bank of Scotland.

Man har sett, kanskje ikke overraskende etter så mange år med så høy vekst, en tregere veksttakt i den kinesiske økonomien. I fjor var BNP-veksten, på 7,4 prosent, den laveste på 24 år.

Les også

Verdensbanken kutter i utsiktene for økonomien

– Skjør struktur

Da kommunistpartiet i Kina nylig holdt sin årlige samling ble det lagt for dagen et vekstmål for 2015 på syv prosent.

Nedbremsingen man har sett i Kina har satt søkelyset på den økende graden av gjeld, spesielt hos regionale myndigheter som har finansiert en boom innen bygg- og anleggsbransjen.

– Den kinesiske finansielle strukturen er meget skjør, fordi mye av det er feilrapportert og det vil åpenbare seg mye svakhet da det kommer ut. Jeg vet ikke når det vil komme ut, men når det gjør det så vil det ha konsekvenser og fjerne mye av tilliten verden har til det kinesiske systemet, hevder Smith.

Les også

Nå koster dollaren over åtte kroner

1990-spådommen

Tilbake i 1990 fikk Smith rett. Et kraftig fall i det japanske aksjemarkedet kom først, før boligboblen i landet så sprakk.

I en artikkel i New York Times skrev Smith at japanske produsenter ville flytte produksjon utenlands og at landets banker vil ta store tap på boliglån.

– Japans ekstraordinære økonomiske og finansielle suksess har båret i seg frøene til sin egen undergang, noen av dem har nå slått rot og begynner å blomstre, skrev Smith den gangen.

Resultatet i Japan ble som kjent et par tiår med lav vekst og et deflatorisk prisbilde.

Les også

15 år siden IT-boblen sprakk

– Vil få et tilbakeslag

Smith tror ikke på noe paradigmeskifte som følge av Japans statsminister Shinzo Abes program for å få opp prisveksten og han tror Japan fortsatt vil befinne seg i en slags likevekt med økonomisk stagnasjon og lav inflasjon.

Kinas ledere står nå midt i en utfordrende omstilling for den kinesiske økonomien – å dreie fra en gjeldsdrevet utbygging av infrastruktur til å bli en økonomi med fokus på innenlandsk etterspørsel og forbruk.

– Kina vil ikke ende opp i det spesielle japanske ingenmannsland mellom vekst og ikke-vekst. Men jeg tror de kan få en økonomisk nedtur som virkelig blir et tilbakeslag for den kinesiske drømmen og Kinas rolle som en global supermakt på mange måter, sier professoren.

Les også

Svakeste vekst i Kina på 24 år

Les også

Verdensbanken kutter i utsiktene for økonomien

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Situasjonen i Asia er mer sårbar enn tidligere

  2. Deutsche Bank: Norsk boligboble en av truslene i 2018

  3. Børsfest i Kina etter toll-kutt

  4. Slik ble Kina verdens nest største økonomi

  5. Tokyo-børsen fortsetter å stige – investorene håper på økonomisk opptur