Tror kronehopp tok Norges Bank på sengen

Kronen tak sats da sentralbanken presenterte nye, mer oppløftende prognoser for norsk økonomi. Nå tror valutaeksperter at spekulantene vender tilbake.

KAN HA VEKKET SPEKULANTENE: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank har blitt mer positiv på norsk økonomis vegne etter sommeren.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • John Thomas Aarø
 • Caroline Grundekjøn
Publisert:

Umiddelbart etter at Norges Bank slapp rentebeslutningen og oppdaterte prognoser for norsk økonomi torsdag formiddag, gikk kronen sterkere og sterkere og sterkere.

En euro koster for eksempel 9,10 kroner torsdag ettermiddag, noe som er om lag 14 øre billigere enn den var rett før klokken 10. Det tilsvarer en oppgang på 1,4 prosent.

– Jeg tror sentralbanken ble overrasket av reaksjonen i kronen, sier sjefstrateg Erica Blomgren i Seb til E24.

Liten kuttsannsynlighet

Norges Bank besluttet som ventet å holde styringsrenten uendret, men valgte å legge inn en relativt moderat sannsynlighet for rentekutt fremover.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen som fulgte rentebeslutningen.

Erica Blomgren, sjefanalytiker i Seb

Foto: Krister Sørbø

I sine prognoser for utviklingen i kronen, venter Norges Bank at den importveide kronekursen (I44), som er vektet mot valutaene til Norges 44 største handelspartnere, vil styrkes moderat.

– Er det grunn til å tro at kronen vil styrke seg mer enn Norges Bank legger til grunn?

– Absolutt. Det kommer til å skje.

Blomgren peker på at kronebevegelsen i kjølvannet av rentebeslutningen faktisk er sterkere nå enn Norges Bank venter vil være i fjerde kvartal.

– Hadde det vært slik at det hadde blitt gjort store justeringer i den langsiktige kroneprognosen, hadde markedet tolket det som et signal om at Norges Bank aksepterer en sterkere krone, sier Blomgren.

Det kunne i så fall ført til en enda kraftigere styrkelse av kronen.

– Med en viss sannsynlighet for rentekutt i rentebanen, forsøker de å unngå en sterk kronereaksjon, sier hun.

Euro under ni?

Det er det ikke sikkert den klarer, ifølge sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen.

– Det er noen nivåer som er interessante. Vi har sett flere ganger at kronen har bunnet ut mot euro på 9,15. Nå er den lavere, noe som kan gjøre at kronen får mer oppmerksomhet internasjonalt fremover, sier han til E24.

– Utlendingene har vært skeptisk til kronen lenge. Det kan nok tenkes at dette snur dem litt. Det kan fint være at euroen går under ni kroner nå, sier han.

Han er ikke nevneverdig overrasket over den kraftige kronebevegelsen torsdag.

– Dette var så duete Norges Bank klarte å være gitt endringene i norsk økonomi den siste tiden, sier han.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen

Foto: Eivind Griffith Brænde VG

– Det som har vært litt underlig, er at kronen ikke har gått mer før. Trolig skyldes dette et kronemarked som er litt skeptisk til nøkkeltall fordi det har erfart at Norges Bank tolker det slik de vil. Det ville vente til bevisene kom, og de kom i dag, sier sjefanalytikeren.

Spekulantene vender tilbake

Mange av de kortsiktige profittsøkerne i valutamarkedet, også kjent som spekulantene, har holdt seg borte fra kronen i lys av usikre tider i norsk økonomi.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror at dette kan være i ferd med å snu.

– Når de løfter rentebanen såpass mye, er det klart at dette er en kjøpsnyhet for kronen, sier Østnor til E24.

– Det er mange som har brent seg på kronen de siste årene, og derfor har den ikke vært en handel spekulantene har gjort med stor overbevisning. Nå tror jeg vi vil se økt interesse for kroner. Norges Bank bekreftet det vi og andre mener å se: At det verste er bak oss, sier han.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets

Foto: John Thomas Aarø

Olsen: Oljeprisen vil holde kronen svak

Sentralbanksjef Øystein Olsen svarer slik på spørsmål om hvilke faktorer som vil holde kronen svak når oljebremsen ser ut til å avta:

– Det er naturlig å peke på oljeprisen, sier han til E24.

– Over to år har vi sett en nær sammenheng mellom fall i oljeprisen og utviklingen i kronen. Det er helt åpenbart at aktørene i valutamarkedet skjønner at når oljeprisen har falt til et mye lavere nivå, og vi ikke kan forvente at den kommer på gamle nivåer, så trenger norsk økonomi en svakere realkurs.

Oljedilemma

Les også

– Norges Bank har vært ekstraordinært uforutsigbar

– Og det bildet består i den forstand at selv om det går litt bedre, er vi ikke gjennom omstillingene. Det er helt klart behov for en svakere realkurs i hvert fall, en bedre konkurranseevne, enn man hadde for tre år siden. Det tror jeg vil være reflektert i kronemarkedet også.

Østnor mener at oljeprisen vil bli avgjørende for hvor mye Norges Bank vil tillate at kronekursen styrkes fremover.

– Det blir et dilemma for dem nå, om ikke oljeprisen skulle komme opp. Det er ikke langt til ni kroner for en euro. Jeg er styrket i troen på en sterkere norsk krone, og jeg er nok ikke alene om å tro at kronen er underpriset, sier han.

Les også

– Riksbanken har kastet hansken

Les også

Spekulantene med massiv kroneflukt

Les også

– Det har skjedd at nivåskifte

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Oljebransjen
 3. Kronekurs
 4. Valuta
 5. Rentemøte Norges Bank
 6. Rente
 7. Øystein Olsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Analytiker: Nå kan kronerushet komme

 2. Svak krone kan gi rekorddyr Europa-ferie

 3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB Markets avlyser kronerally på nyåret

 6. Så sterk skal kronen være