Skal digitalisere Norge: Lover både pisk og gulrot for norske kommuner

Digitaliseringsministeren har lært at man skal skru av og på datamaskinen om noe er galt. Nikolai Astrup tror ikke mangel på it-ferdigheter vil stoppe ham i jobben for å digitalisere Norge.

NØKKEL: Kommunalminister Monica Mæland (H) og ny digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) under nøkkeloverrekkelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet tirsdag.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Til tross for at næringslivet har en lang liste med saker man mener Norges nye digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, bør starte på, ville han ikke selv komme med noen store programerklæringer første dag på kontoret.

– Dette handler om å høste de store fordelene digitaliseringen gir, sier Astrup etter å ha fått både stålnøkkel og digitalt nøkkelkort overlevert av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

– Digitalisering er ikke mål i seg selv, men det handler om mulighetene teknologien tilbyr, sier Astrup.

Noe av det viktigste Abelia og IKT-Norge lister opp, er en nasjonal strategi for kunstig intelligens, flere IKT-studieplasser, å samle departementenes digitaliseringsstrategi og å gjøre norsk offentlig sektor til en dataprodusent.

Les også

Næringen mener full elavgift for kryptobransjen gir datasentersmell

Meldte seg ut av Facebook

Astrup ga tirsdag fra seg jobben som utviklingsminister til KrFs Dag Inge Ulstein, og får lovord fra IKT-Norge om jobben han allerede har gjort.

– Som utviklingsminister kombinerte han fag- og digitalpolitikk på en god måte, blant annet gjennom arbeidet med strategien for digitalisering av utviklingspolitikken, sier leder i IKT-Norge, Heidi Austlid.

Digitaliseringsministeren har ingen it-utdanning, og er statsviter i bunnen. Han mener det ikke vil stoppe ham i sin nye jobb.

– Jeg kan ikke kode, men jeg tror ikke det er noen forutsetning. Det beste trikset jeg har lært fra it-avdelingen er at man skal skru av og på maskinen, det fungerer alltid, smilte Astrup.

40-åringen som også er kjent som Norges rikeste statsråd, ble i 2012 kjent for å ha slettet Facebook-profilen sin på grunn av personvernutfordringer. Nå har han imidlertid meldt seg inn etter at Facebook forandret på sine egne retningslinjer, men sier han fremdeles brenner for gode personvernrettigheter.

Les på E24+

Hackere truer norsk sokkel, men oljen regnes ikke som kritisk for nasjonen

Pisk og gulrot


IKT-politikk som i dag foregår i ulike departementer vil bli Astrups ansvar i kommunal- og moderniseringsdepartementet. Han vil også lede Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, og vil i tillegg koordinere alt digitaliseringsarbeid mellom departementene.
– Jeg har et helhetlig ansvar for digitaliseringspolitikken, vi må lære av de feilene vi har gjort og sørge for at it-prosjektene går som de skal. Men det er umulig å sikre seg mot at ingenting går galt, sier statsråden.
Spesielt i Kommune-Norge går digitaliseringen saktere enn andre steder, og det er utfordrende å rulle ut nye digitale løsninger i mindre kommuner.
På spørsmål om hvordan Astrup tenker å løse denne utfordringen, og om han skal ta i bruk pisk eller gulrot, svarer han raskt:
– Begge deler.
Han mener potensialet er stort selv om nordmenn er flinke på digitale tjenester.
– Norge har noen av verdens mest digitale brukere, og det er et godt utgangspunkt for å hente ut samfunnsgevinster.
Også Abelia, i likhet med IKT-Norge, mener Astrup er et godt valg av digitaliseringsminister.

– Jeg tror det er veldig stort sammenfall mellom hva vi ønsker og det Astrup vil jobbe for. Vi har også digital lovvask høyt på vår liste ettersom utdaterte lover hindrer innovasjon, sier Håkon Haugli, leder i Abelia.

Han mener kommunene må få flere incentiver for å ta i bruk norsk helseteknologi.

Les også

Frykter kraftig vekstbrems i norsk IT-bransje

Les også

DNB-sjefen frykter hacking kan utløse neste finanskrise

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Lånekassen vil bruke kunstig intelligens for mer effektiv saksbehandling

  2. Gründervennlig skattepolitikk er viktigere enn strategi for kunstig intelligens

  3. Frp beholder sju og Venstre sine tre statsråder

  4. Astrup med budsjettlekkasje: Vil la offentlige innkjøpskroner drysse over gründere

  5. Solberg møter pressen: Tror på «Hareide-effekt»