Negative renter ga dansk boligeier penger tilbake på lånet

For første gang har de negative rentene i Danmark ført til at en boligeier hadde penger til gode etter lånet.

FIKK TILBAKE: En boligeier Danmark har fått tilbake penger etter at boliglånet var nedbetalt. Det er første gang noensinne. Illustrasjonsbilde fra Skagen.

Foto: Hilde Mesics Kleven VG
  • David Bach
Publisert:

– Vi har for første gang noensinne en boligeier med et lån som får penger i retur for lånet, sier sjeføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark til nyhetsbyrået Ritzau.

Utbetalingen kom fordi de negative rentene spiste opp mer enn vedkommendes bidragssats, skriver avisen Børsen.

I et såkalt realkredittlån, eller kontantlån, betales det inn både renter og en bidragssats til obligasjonshaveren, og i dette tilfellet utgjorde de negative rentene mer enn det lånetageren skyldte i gebyrer og omkostninger. Det spesifiseres ikke hvor mye boligeieren fikk tilbake etter lånet.

– Det er nok en meget, meget [spesiell omstendighet], men ikke desto mindre har man simpelthen hatt en rente som var lavere enn den bidragssatsen man har hatt, sier Heinig.

Les også

Utlån til minusrente setter nye rekorder: – Høres absolutt veldig rart ut

Og selv om det er et sjeldent tilfelle, kan Realkredit Danmark, som tilhører Danske Bank, allerede nå slå fast at det ikke blir siste gang.

– Vi ser renten falle lengre og lengre ned. Og vi er gradvis i en sånn situasjon at F5-renten (fastrente i fem år, journ. anm.) ikke skal falle særlig mer før den faktisk kan bli lavere enn bidragssatsen, hvis man har en meget lav belåningsgrad i boligen, sier Heinig.

Nesten alle renter er nå negative i Danmark, mens åtti prosent er negative i Tyskland, ifølge Bloomberg. Norge og USA er blant de få vestlige landene med positive renter.

Forrige uke kom det et nytt rekordtall fra verdens finansmarkeder: Den totale gjelden med minusrenter ble til sammen verdt over 15.000 milliarder dollar for første gang, tilsvarende 133.600 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kredittstrateg: Global rentekollaps smitter over til norske bedrifter

  2. Utlån til minusrente setter nye rekorder: – Høres absolutt veldig rart ut

  3. Minusrente-rekord for Oljefondet

  4. Annonsørinnhold

  5. Analysesjef spår nye børsfall: – Pleier å få en smell til

  6. «Ubehagelig svak» prisvekst i Danmark skaper bekymring