Negative renter ga dansk boligeier penger tilbake på lånet

For første gang har de negative rentene i Danmark ført til at en boligeier hadde penger til gode etter lånet.

FIKK TILBAKE: En boligeier Danmark har fått tilbake penger etter at boliglånet var nedbetalt. Det er første gang noensinne. Illustrasjonsbilde fra Skagen.

Foto: Hilde Mesics Kleven VG
Publisert:

– Vi har for første gang noensinne en boligeier med et lån som får penger i retur for lånet, sier sjeføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark til nyhetsbyrået Ritzau.

Utbetalingen kom fordi de negative rentene spiste opp mer enn vedkommendes bidragssats, skriver avisen Børsen.

I et såkalt realkredittlån, eller kontantlån, betales det inn både renter og en bidragssats til obligasjonshaveren, og i dette tilfellet utgjorde de negative rentene mer enn det lånetageren skyldte i gebyrer og omkostninger. Det spesifiseres ikke hvor mye boligeieren fikk tilbake etter lånet.

– Det er nok en meget, meget [spesiell omstendighet], men ikke desto mindre har man simpelthen hatt en rente som var lavere enn den bidragssatsen man har hatt, sier Heinig.

Les også

Utlån til minusrente setter nye rekorder: – Høres absolutt veldig rart ut

Og selv om det er et sjeldent tilfelle, kan Realkredit Danmark, som tilhører Danske Bank, allerede nå slå fast at det ikke blir siste gang.

– Vi ser renten falle lengre og lengre ned. Og vi er gradvis i en sånn situasjon at F5-renten (fastrente i fem år, journ. anm.) ikke skal falle særlig mer før den faktisk kan bli lavere enn bidragssatsen, hvis man har en meget lav belåningsgrad i boligen, sier Heinig.

Nesten alle renter er nå negative i Danmark, mens åtti prosent er negative i Tyskland, ifølge Bloomberg. Norge og USA er blant de få vestlige landene med positive renter.

Forrige uke kom det et nytt rekordtall fra verdens finansmarkeder: Den totale gjelden med minusrenter ble til sammen verdt over 15.000 milliarder dollar for første gang, tilsvarende 133.600 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.