KONTO-AVSLØRINGEN: Hemmelig Sveits-konto eid av kona

Beløp overført til Ditlev-Simonsens barn da hun døde.

Publisert: Publisert:

Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens (75) avdøde kone hadde en hemmelig konto i Sveits som rommet deler av familiens formue.

Kontoen skal ha blitt avviklet etter at daværende forsvarsminister Per Ditlev-Simonsens kone Benedicte døde i mars 1990.

Etter det VG får opplyst, ble deler av denne formuen da overført til hennes to barn -Hydro-direktør Cecilie Ditlev-Simonsen (43) og reder Sverre Ditlev-Simonsen (46).

Det er disse pengene Cecilies eksmann, EDB-direktør Endre Ragnes, nå forsøker å få kartlagt i forbindelse med skilsmisseoppgjøret.

Krever bevisopptak

Derfor har han krevd bevisopptak i Sveits for å kartlegge Ditlev-Simonsens eventuelle formue hos Credit Suisse i Zurich.

Etter det VG kjenner til er den avdøde konas konto et av forholdene som vil bli belyst når Per Ditlev-Simonsen i dag skal forklare seg om Sveits-formuen for forretningsutvalget i Oslo kommune.

Ordføreren hevdet fredag at han hadde hatt en konto i Sveits, men at denne ble avviklet sent i 1994 eller i 1995.

Kilder i kretsen rundt ham opplyser til VG at han har vært svært opptatt av å skjerme sin avdøde kone og sine to barn.

Kona var kreftsyk

I dag får forretningsutvalget i Oslo svar på om han virkelig har hatt en Sveits-konto i sitt eget navn, eller om det dreier seg om konti i andre familiemedlemmers navn.

- Vi har ingen kommentarer til disse opplysningene, sier Cecilie Ditlev-Simonsens advokat, Anders Brosveet.

Per Ditlev-Simonsens første kone døde av kreft vinteren 1990.

Til VG har han tidligere fortalt at Jan P. Syse ringte ham og spurte om han ville bli forsvarsminister tre dager etter at familien hadde fått beskjed om at Benedicte kom til å dø.

Hadde særeie

- Det var grusomt. Når jeg tenker tilbake på det, er det nesten umulig å forstå hvordan jeg kunne fungere i den situasjonen. Men jeg hadde lovet min kone at jeg ikke skulle si nei hvis Syse spurte meg å bli med i regjeringen, fordi hun var syk, sa Ditlev-Simonsen i et portrettintervju i VG i 1995.

Benedicte og Per Ditlev-Simonsen hadde særeie, og boet ble skiftet før Per giftet seg på nytt i 1992.I dag vil hans første kone trolig igjen bli et offentlig tema når han skal forklare seg for forretningsutvalget i Oslo.

Her vil Per Ditlev-Simonsen først gi sin redegjørelse, og deretter vil utvalget stille de spørsmålene de krever ytterligere svar på.

- Vi forventer og legger selvsagt til grunn at Ditlev-Simonsen her viser full åpenhet. Så får vi foreta vår vurdering på grunnlag av dette, sier Knut Even Lindsjørn (SV) i forretningsutvalget.

Bør vurdere sin stilling

Han indikerer ulike mulige utfall av redegjørelsen imorgen:

Enten tar Ditlev-Simonsen sin hatt og går frivillig - eller så må tilstrekkelig mange i bystyret ytre mistillit for at ordføreren skal trekke seg. I siste instans ligger saken likevel i Ditlev-Simonsens hender, ettersom ordførerens stilling har sterk beskyttelse i lovverket. Lindsjørn legger imidlertid ikke skjul på at han forventer at ordføreren selv vurderer sin stilling.

- Ordførerens tillit er svært svekket som følge av denne skattesnusk-saken. Jeg forventer derfor at han selv vurderer sin egen posisjon, sier han.

Uansett snart over

Venstre-leder Lars Sponheim mener derimot det er unødvendig at Ditlev Simonsen går av, ettersom hans karriere som ordfører uansett snart er over.

- Det er nå kun tre uker til valget, og snart er han uansett ferdig som ordfører. Dermed spiller det ikke så stor rolle om han går nå eller venter til valget, fastslår Sponheim.

Han mener det ville vært mer naturlig å kreve ordførerens avgang dersom det hadde vært lengre til valget.

- Ta ferie

- Da hadde situasjonen vært en annen, sier Sponheim. Han legger likevel ikke skjul på hva han selv ville gjort:

- Det letteste for ham hadde nok vært å gi seg frivillig nå, og dra på noen ukers ferie, så hadde han sluppet unna alt dette.

- Det blir uansett en trist sorti for ham, legger Sponheim til.

Det lyktes i går ikke VG å få en kommentar fra Per Ditlev-Simonsen.

Sønnen Sverre Ditlev-Simonsen ønsket ikke å kommentere saken.

Publisert: