Omlegging av bilavgifter fra nyttår: Hamstrer 4-hjulstrekkere

Ola Nordmann hamstrer miljøverstingene før bilavgiftene stiger.

Publisert:

Under en måned før bilavgiftene på de verste miljøsynderne skrus betraktelig opp, strømmer nordmenn til butikkene for å sikre seg miljøbombene på billigsalg.

Les flere nyheter på E24 her.

Knallhard markedsføring fra bilselgerne om at folk bør kjøpe disse bilene nå, har fått Ola Nordmann til å løpe til bilutsalgene.

Reduserte priser i kombinasjon med advarsler om avgiftsøkning har trolig hatt en klar innvirkning på bilsalget den siste måneden.

- Det vil jeg tro. Det er kjekt å minne folk på avgiftsøkningen, sier avdelingssjef Pål Bruhn i Opplysningsrådet for Veitrafikken til E24.

Velger firehjulstrekkere

Mer enn hver tredje nordmann valgte å kjøpe firehulstrekker i november. Høye avgiftsøkninger etter nyttår og bilprodusenter som selger unna på billigsalg, har skutt fart i salget av store dieselbiler og enkelte bensinmodeller, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

- Avgiftsøkningen har trolig hatt en innvirkning på salget av enkelte bilmodeller, understreker Bruhn.

Hamstrer store biler

Nærmere 4 av 10 valgte å kjøpe firehjulstrekkere i november i år, mot litt over 2 av 10 i samme periode i fjor. Rundt halvparten av de som kjøper personbil før avgiften forandres velger dieseldrevne biler.

Den store vinneren i november er Suzuki. Bilprodusenten doblet sitt salg denne måneden i forhold til i fjor. Med en avgiftsøkning på populære Grand Vitara fra 28.000 til 55.000 etter nyttår, hamstrer nordmenn bilen.

Bilen hadde en salgsøkning på nærmere 130 prosent i november. Den må likevel se seg slått av Subaru Forester. Salget av bilen økte med hele 150 prosent i november!

- Vil stupe i pris

De som kjøper bilen på førjulssalg sparer mye penger: Bilen blir rundt 40.000 kroner dyrere etter nyttår.

- Forventer dere at salget av bilene som rammes av avgiftsøkningen vil stupe etter nyttår?

- Det vil jeg tro. Jeg vet ikke om det varer så lenge, men det blir trolig en helt annen miks etter nyttår. Det er mange biler med en annen profil på vent, sier Bruhn.

CO2-snille biler importeres i store mengder for å slippes på markedet etter nyttår. Importørene har en helt klar satsing på miljøvennlige biler.

Andelen solgte varebiler økte også drastisk i november i år i forhold til samme måned året før. Hele 34 prosent flere valgte å kjøpe varebil i november i år.

Les også: Billigere å bytte bil

Publisert: