Britene bekymrer Europarådet

Britene truer med å nedgradere dommerne i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg til rådgivere. Det kan de ikke, svarer Europarådets Thorbjørn Jagland.

STOR DEBATT: David Camerons nye regjering skal ta flere viktige avgjørelser om forholdet til resten av Europa. Blant annet skal forholdet til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg opp til debatt.
Publisert: Publisert:

– Domstolen i Strasbourg har siste ord.

Budskapet fra Europarådets generalsekretær er klart til David Camerons nye regjering i London.

Før valget kom statsministerens konservative parti med et forslag om å gjøre dommene fra Strasbourg rådgivende i stedet for bindende. Nå har partiet fått regjeringsflertall alene, og justisminister Michael Gove skal utforme et lovforslag. Men han bør ikke komme til Europarådet med et slikt innhold, understreker Jagland.

– Dommene fra Strasbourg er forpliktende og må gjennomføres, sier generalsekretæren til NTB.

– Men forslaget foreligger ikke ennå. Det gjenstår å se hva dette blir til.

Storm

Cameron vil erstatte britenes Human Rights Act. Det er her Den europeiske menneskerettskonvensjonen er innarbeidet i britisk lov, men det har lenge stormet rundt forholdet til domstolen som sørger for at forpliktelsene etter konvensjonen overholdes.

Britene har motsatt seg innblanding fra Strasbourg i flere saker, spesielt i forsøk på å utlevere kriminelle. London har heller ikke satt pris på innspill i spørsmålet om fanger automatisk skal miste stemmeretten.

– Det er latterlig at det skal være så vanskelig for den britiske regjeringen å bli kvitt farlige utlendinger, har innenriksminister Theresa May sagt.

Fullmakter

Innbyggerne i alle Europarådets 47 medlemsland kan klage myndigheten sine inn for domstolen i Strasbourg. Men deler av Det konservative partiet mener domstolen har gått utover fullmaktene sine og nå blander seg inn på områder den ikke har noe med.

Jagland sier han ønsker all diskusjon om domstolens virke velkommen.

Og spørsmålet er hvor langt britene kan gå i å hente makt hjem igjen før de bryter med reglene. Gove er kjent som en dyktig forhandler og kan kanskje finne løsninger som Europarådet kan akseptere.

Advarer

Debatten har uansett fått andre konservative politikere til å advare mot å undergrave britenes plass i konvensjonen og domstolen.

– Jeg ønsker ikke at vi går ut av domstolen. Om vi går ut, er det en unnskyldning for andre til å gjøre det, sier den ellers euroskeptiske David Davis ifølge The Guardian.

Avgjørelsen London til slutt tar, kan få ringvirkninger.

– Hvis Storbritannia gir seg inn på denne veien, kan mange andre tenke seg å gjøre det samme, sier Jagland om en debatt i flere europeiske land om å hente makt hjem til nasjonalstatene.

Støtte

Europarådet har nå sendt brev til Gove med ønske om å bli en del av britenes prosess.

Selv om Camerons nye regjering har flertall i Underhuset, tror Jagland at britene uansett ikke vil gå til det skritt og forkaste hele menneskerettskonvensjonen.

– Også innen Det konservative partiet er det mange som støtter helhjertet opp om domstolen og konvensjonen, mener han.

– Det var De konservative som i sin tid tok initiativet til hele systemet. Det er vanskelig å tenke seg at det skulle være det samme partiet som bidrar til å bygge det ned.

Les også

– Jeg ble ikke akkurat møtt med en vegg av kjærlighet

Les også

Sentralbanken regner på britisk EU-exit

Les også

– Lederproblem for britiske Labour

Publisert: