- Dette vil bli mest betent å gjennomføre

Mye i Scheel-forslagene kan bli politisk vanskelig å gjennomføre mener eksperter.

I SKUFFEN? Finansminister Siv Jensen med skatteutvalgets rapport.

Vidar Ruud
  • Jostein Nissen-Meyer
  • Siri Eggen
Publisert:,

Scheel-utvalget la i dag frem et omfattende forslag til skatteomleggelser i norsk økonomi. Ekspertene E24 har snakket med, er samstemte i hva som blir det vanskeligste punktet i de foreslåtte endringene, nemlig økt beskatning av bolig.

– Dette vil bli det mest betente, og der vil man vil møte mest motstand politisk. Vi har imidlertid per nå en skattemessig favorisering av investering av bolig, og skal man tro på økonomisk teori skal det gi en overinvestering i boliger, sier sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, til E24.

Les også

Dette er Scheel-utvalgets skatteforslag

BLIR VANSKELIG: Øystein Dørum tror det fort kan bli mye rabalder om man skal gjennomføre Scheel-utvalgets forslag.

Heiko Junge

– Og som man også kan lese på reaksjonene til finansministeren da de la frem rapporten, så er det mye som er politisk trøblete. For å si det sånn; jeg tror det vil ta lang tid før dette blir vårt nye skattesystem, sier Dørum.

Også valgforsker Bernt Aardal tror det kan bli vanskelig å få til større endringer.

– Scheel legger frem relativt grunnleggende endringer. Det vi ser hver gang det dukker opp grunnleggende endringer, er at de gruppene som blir rammet, og det skjer alltid, lager veldig mye rabalder, og da blir det fort politisk krevende å gjennomføre, sier valgforsker Bernt Aardal til E24.

Tror ikke på store endringer

En høyere beskatning på bolig, er en av mange måter Scheel-utvalget vil prøve å balansere kuttet i inntekts- og selskapsskatten. Denne foreslås kuttet fra 27 til 20 prosent. Hvert prosentpoeng i kutt vil koste staten nær 14 milliarder kroner i inntektstap.

– Jeg tror ikke det blir noen store endringer i skattesystemet de neste par årene. Man kan kanskje klare å redusere skattesatsen for personinntekt og selskaper litt, hvor mye avhenger av konjunkturene i norsk økonomi – går det dårlig, kan man ta i mer, sier sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, til E24.

En lavere inntektsskatt vil også føre til lavere skattefradrag på betaling av gjeldsrenter. Kombinerer man dette med at det foreslås å endre formuesskatten slik at alle objekter verdsettes til rundt 80 prosent av faktisk verdi, vil det mindre gunstig å investere i bolig – man får mindre fradrag på rentebetalingen og boligen vil utløse mer i eventuelt formuesskatt da bolig i dag kun verdsettes til 30 prosent av faktisk verdi.

Vinnere og tapere

Gitt at det skulle gå i den retning Scheel-utvalget mener det bør gå, har Andreassen noen trøsten ord for eventuelt bekymrede boligeiere:

– De som ville kommet best ut av dette, er normalinntektsfamilier, de vil i mye større grad merke lavere inntektsskatt enn at de får mindre fradrag på gjeldsrentene og eventuelt at boligen utløser noe formuesskatt.

Les også

Scheel-utvalget vil redusere selskapsskatten til 20 prosent

– De mulige taperne ville være de med mye lån og som bor dyrt, muligens pensjonister med mye verdi i eiendom og lite inntekt, og i det hele tatt de med stor formue bundet opp i eiendom.

Jensen setter seg på bakbena

Tom Staavi, økonomikommentator i VG, mener imidlertid at finansminister Siv Jensen går langt i å signalisere at regjeringen ikke vil være med på forslaget om økt beskatning på bolig.

– Jeg syns nesten det er overraskende, men det er vanskelig å tolke henne på noen annen måte. Nesten alle nordmenn er boligeiere, og det har vært offisiell politikk siden krigen at nordmenn skal eie. Det å gå inn og skatte denne boligen, oppleves av mange som litt sårt og vanskelig. Det er derfor ikke populært å skulle være den som nå skal inn å beskatte boligen, sier Staavi til VGTV.

– Hvis dette forslaget skal ses på som en meny som man kan plukke fritt fra, så tror jeg man får en dårligere skattereform enn om man tenker på det som en stor pakke, understreker Staavi.

Økonomikommentatoren mener Arbeiderpartiet er nøkkelen i opposisjonen for å få til et bredt skatteforlik.

Det tror imidlertid valgforsker Aardal kan bli vanskelig.

– For at man skal kunne lykkes må det til et forlik mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk på dette, hvis ikke blir det bare en del av den politiske kampen. Det virker som om Arbeiderpartiet har lite interesse av å inngå et eventuelt forlik med Høyre, i alle fall da de sitter i regjering med Frp, sier Aardal.

Dørum mener at om man skal gjøre større endringer i skattesystemet så vil det klart viktigste bli å få til en bred enighet.

– Både selskap og privatpersoner er avhengig av at det er forutsigbarhet i skattereglene, man må få på plass endringer som ikke rundt neste sving.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Åpner for å beholde formuesskatten

  2. Høyre og Ap vil ha bredt skatteforlik

  3. Dansk boligskatt i Norge kan gi tidenes skattekutt

  4. Annonsørinnhold

  5. Tipper gjennomsnittlig boligskatt kan bli 15.000-22.500 kroner

  6. Slik vil Scheel-utvalget endre skatten din