Hardt EU-press på Berlusconi

Statsminister Silvio Berlusconi er under hardt press fra sine EU-kolleger om å kutte kraftigere i Italias massive budsjettunderskudd.

UNDER PRESS: Italias statsminister Silvio Berlusconi tar en telefon før et møte i Europa-rådet i Justus Lipsius-bygningen ved EUs hovedkvarter i Brussel 23. oktober. Han har kommet under betydelig press fra sine kollegaer om å få orden på den italienske økonomien.

ERIC FEFERBERG
  • NTB
Publisert:

Dersom ikke Italia reduserer sitt budsjettunderskudd, hjelper det ikke hvor mye eurosonens krisefond styrkes, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel. Finansmarkedene vil uansett ikke ha tillit til at Italia klarer å håndtere gjelden sin på 120 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Berlusconi er derfor under svært hardt press om å kutte mer og raskere.

På teppet

Søndag morgen ble han kalt inn til et møte med Merkel, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og EU-president Herman Van Rompuy foran EU-toppmøtet i Brussel, melder AFP.

EUs ledere var i helgen samlet til nye krisemøter om den europeiske gjeldskrisen. De kjemper nå mot klokken med å overbevise finansmarkedene og finne en varig løsning på gjeldskrisen som truer verdensøkonomien.

EU-lederne må finne en måte å nedskrive Hellas' gjeld på for å unngå konkurs, redde banker i store problemer og ikke minst bygge en brannmur for å hindre at krisen sprer seg fra Hellas til Spania og Italia.

«Lost»

Men dragkampen om hvem som skal ta regningen og hvordan, er ekstremt komplisert i tillegg til at den er politisk sensitiv.

– Det er så vanvittig tekniske dette. Jeg henger med i ti minutter, så er jeg «lost», sier en høytstående diplomatkilde i Brussel.

EU-lederne er under massivt press om å komme opp med løsninger. Tysklands Angela Merkel signaliserte i helgen at det ikke ville komme løsninger på søndagens møte, men at endelige beslutninger ville bli fattet først på onsdagens ekstraordinære eurotoppmøte. Før det må Merkel sikre støtte for tiltakene blant tyske parlamentarikere i Forbundsdagen.

Bankmilliarder

Det var like fullt stor spenning knyttet til hvordan finansmarkedene mandag morgen ville ta imot signalene fra EU- og eurosonelederne med Merkel og Sarkozy i spissen.

EU må blant annet komme opp med tiltak for å skaffe ny kapital til banker med stor eksponering mot gresk gjeld. EUs finansministre la lørdag grunnlaget for en plan om at bankene skal få en ny innsprøyting av egenkapital på 108 milliarder euro. Men dette var søndag ennå ikke endelig bestemt. Spania, Italia og Portugal er urolige for kostnadene de selv må bære.

EFSF-strid

Polens finansminister advarer om at en plan for bankene kun vil fungere som del av en omfattende pakke med tiltak. Jacek Rostowski, og mange med ham, understreker at det avgjørende er en styrking av det midlertidige krisefondet EFSF. Og denne kappestriden står mellom Merkel og Sarkozy.

De to skal fortsatt være langt fra hverandre i diskusjonen om hvordan EFSF skal styrkes. Svært mye står på spill for dem begge.

Kredittrating

Sarkozy er livredd for at Frankrike skal miste den beste kredittratingen, trippel A. Merkel er for sin del under massivt press på hjemmebane om ikke å stille enda flere tyske skattemilliarder til rådighet for problemlandene i eurosonen.

EU-lederne diskuterte søndag også hvor store tap private kreditorer må ta på den greske gjelden de eier.

EU mener bankene må slette 50 prosent av den greske gjelda. Men Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) mener en nedskriving på «minst 60 prosent» kan bli nødvendig. (©NTB)

Publisert:

Flere artikler

  1. EU-ledere krever at Berlusconi kutter

  2. Stor spenning foran skjebnetoppmøte

  3. Enige om bankplan

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det norske oljefondet er interessant

  6. - Vi europeere viste i dag at vi kom til de riktige konklusjonene