Ny regjeringssjef på trappene i Portugal

Portugal tar et skritt til høyre.

VINNER: Sosialdemokratenes leder Pedro Passos Coehlo.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Sosialdemokratenes leder Pedro Passos Coelho vil etter alt å dømme overta som statsminister i Portugal. Han har vært aktiv i politikken siden han var 13 år gammel, men har ingen erfaring fra regjeringsarbeid.

Den 46 år gamle partilederen er slank og høy, og med sitt stillfarne vesen skiller han seg skarpt fra Portugals sittende statsminister, den ildfulle sosialisten José Sócrates. Som leder for det sosialdemokratiske partiet PSD, som regnes som et sentrum-høyre-parti, vil han trolig stå for en liberal politikk.

Med 39 prosent av stemmene i søndagens valg har PSD vunnet i alt 105 av de 230 setene i nasjonalforsamlingen. Samtidig har høyrepartiet CDS vunnet 24 seter i nasjonalforsamlingen, og de to partiene har dermed flertall sammen.

Gjennom valget har det portugisiske folk vist en vilje til å «åpne et vindu for tillit og framtidstro», mener Passos Coelho.

- Jeg vil nå bruke alle krefter på så raskt som mulig å garantere landet og folket en flertallsregjering ledet av PSD som vil gi stabilitet de neste fire årene, sa han i sin seierstale da valgresultatet var klart.

Tidlig start

Passos Coelho ble født i Coimbra, Portugals tredje største by, den 24. juli 1964. Han vokste opp i Angola, den gang en portugisisk koloni, hvor faren arbeidet som lege. Da Angola ble uavhengig i 1975, flyttet familien tilbake til Portugal og bosatte seg i Vila Real nord i landet.

Passos Coelhos far var aktiv i PSD, og selv ble den nåværende partilederen aktiv i partiets ungdomsorganisasjon allerede 13 år gammel.

Sju år senere ble han generalsekretær i ungdomsorganisasjonen, og i 1990 ble han dens leder.

I 1991 ble han innvalgt i nasjonalforsamlingen, hvor han terget på seg partiveteraner med sine liberale synspunkter om narkotika og verneplikt.

I 1999, 35 år gammel, forlot Passos Coelho nasjonalforsamlingen for å «komme videre i livet». To år senere var økonomigraden i boks, og Passos Coelho ble konsulent og deretter økonomidirektør i en investorgruppe.

Liberalisering

Først i 2005 vendte Passos Coelho tilbake til politikken. Han ble da valgt til nestleder i PSD. Vervet som partileder overtok han i 2010. Under Passos Coelhos lederskap er PSDs økonomiske politikk blitt mer liberal, og partiet tar til orde for en mindre stat både i økonomisk og sosial forstand.

Passos Coelho forsikrer samtidig om at Portugal vil tilbakebetale kriselånene som landet har fått fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU.

- Jeg vil komme med en garanti til dem som følger med i utlandet om at Portugal ikke vil bli en framtidig byrde for landene som har lånt oss midlene vi trenger for i dag å kunne møte vårt ansvar, sa han i sin seierstale.

Sócrates gir seg

Portugal ble tvunget til å be om 78 milliarder euro i kriselån fra EU og IMF etter at nasjonalforsamlingen fire ganger hadde sagt nei til spareplaner som ble lagt fram av sosialistregjeringen.

Motstanden i nasjonalforsamlingen, ledet an av PSD, fikk til slutt statsminister José Sócrates til å trekke seg og skrive ut nyvalg.

Sócrates erkjente søndag kveld at han hadde tapt valget, og han varslet at han ville ta ansvar for valgresultatet og gå av som partileder.

- Jeg vil gi Sosialistpartiet rom til å diskutere sin framtid og velge et nytt lederskap, sa han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Hardt pressede portugisere velger ny regjering

  2. Ny portugisisk regjering er klar

  3. Portugal dreier mot høyre

  4. EU og IMF i samtaler i Portugal

  5. Deadline satt for portugisisk euroløsning - går skjebneuke i møte