Historisk enighet om atomavtale med Iran

Iran og seks av verdens mektigste land har oppnådd en avtale om Irans atomprogram.

GENEVE: Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif (t.v.), den kinesiske utenriksministeren Wang Yi (midten) og USAs utenriksminister John Kerry (t.h) under en seremoni etter den historiske avtalen ble dratt i havn.
  • NTB
Publisert:

Avtalen gjelder i seks måneder, opplyste Det hvite hus søndag morgen.

Iran slipper en del av sanksjonene mot seg og får tilgang til utenlandsk valuta, mot at de godtar at de kun får anrike uran til bruk i atomreaktorer.

Iran forplikter seg til å holde anrikingsgraden av uran på maksimalt 5 prosent. For de fleste kjernekraftverk holder det å holde graden på rundt 5 prosent uran 235, mens atomvåpen krever høyanriket 90 prosent uran 235.

Iran forplikter seg også til å stanse arbeidet med den nye reaktoren Arak, samt til å gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen med anrikingen av uran, ifølge opplysninger om avtalen.

Dersom Iran holder sin del av avtalen, vil det ikke bli innført nye sanksjoner mot landet i løpet av seksmånedersperioden. Avtalen innebærer at de internasjonale sanksjoner mot Iran reduseres, tilsvarende en verdi av 7 milliarder dollar.

LES OGSÅ: Historisk møte mellom USA og Iran

- Ikke rett til

USAs utenriksminister John Kerry sier at avtalen ikke anerkjenner at Iran har rett til å anrike uran.

Irans utenriksminister Javed Zarif hevder imidlertid det motsatte, at avtalen anerkjenner Irans rett til å anrike uran. Dette var også et viktig poeng for landet da samtalene i Genève ble innledet.

Forhandlingene som har vært ført denne uken er den tredje runden med forhandlinger siden Hassan Rouhani overtok presidentembetet i Iran i juli. Verdens mektigste utenriksministre kom selv til Sveits for å delta i de dramatiske sluttforhandlingene om en foreløpig atomavtale med Iran.

Rett etter klokken 3 norsk tid søndag bekreftet både Irans utenriksminister Javed Zarif, EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius at det var inngått en avtale.

Ifølge en vestlig diplomat vil Iran som en del av avtalen få tilgang til 4,2 milliarder dollar, beløpet vil muligens gis i en annen valuta.

Får anrike uran

Iran vil fortsatt få adgang til å anrike uran, sa Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi på Twitter.

USAs president Barack Obama sa søndag morgen at avtalen er et viktig første skritt for å få en løsning på Irans atomprogram.

Ifølge Washington Post var de første reaksjonene fra Israel at de mener at avtalen er for sjenerøs, og at de ser på Iran som en eksistensiell trussel.

USAs utenriksminister John Kerry sier han mener at avtalen vil gjøre det tryggere for Israel.

Israel deltok ikke i forhandlingene med Iran.

Brukte Twitter

Informasjonen om enigheten ble først lagt ut på Twitter,

- Vi har oppnådd enighet, sa Ashtons talsmann, Michael Mann på Twitter.

Også Irans utenriksminister Javed Zarif sa at det var oppnådd enighet.

Det er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA, som sammen med Tyskland har forhandlet med Iran. De seks landenes utenriksministre reiste personlig for å delta i forhandlingene, noe som vekket håp om at en avtale kunne bli inngått.

Verkebyll

Da Kerry lørdag annonserte at han forlot forhandlingene, skapte det tvil om muligheten for en avtale.

Konflikten om Irans atomprogram har vært en verkebyll for verdenssamfunnet i en årrekke. Vesten frykter at Iran skal bruke programmet til å skaffe seg atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder de bare har fredelige hensikter med urananrikningen.

Israel hardt ut

Israel mener Teheran har fått viljen sin med den historiske atomavtalen.

- Dette er en dårlig avtale som gir Iran det de ville ha: Delvis oppheving av sanksjonene, mens de får beholde viktige deler i sitt atomprogram, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

- Avtalen gir Iran rett til å fortsette å anrike uran, beholde sentrifugene og la landet produsere spaltbart materiale til en atombombe, sier statsministeren.

Avtalen ble inngått i Genève mellom Iran og de seks landene USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Den historiske avtalen gjelder i seks måneder.

- Økonomisk press mot Iran kunne ha ført til en mye bedre avtale, sier Netanyahu.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Amerikansk dragkamp om Iran-avtale i gang

  2. Fabius: EU letter sanksjonene mot Iran om få uker

  3. Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA

  4. Historisk møte mellom USA og Iran

  5. Iran advarer USA mot å droppe atomavtalen