Kronekursen

Kroneraset tiltar etter sjokkfall i oljeprisen

En uvanlig kraftig nedgang i oljeprisen senker kronekursen natt til mandag. Euroen har aldri vært dyrere for nordmenn.

SVEKKES: Uroen i markedene gjør at kronekursen svekkes i forhold til viktige utenlandske valutaer.
 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Svekkelsen i kronekursen tiltok sent søndag kveld etter sjokkfall i oljeprisen. Stupet i kronen har mer enn doblet seg etter oljenyheten.

Slik utvikler kronen seg ved 08:30-tiden mandag morgen:

 • Mot euro er kronen svekket rundt 51 øre eller 5 prosent. En euro handles nå for 10,95 kroner. Aldri tidligere har det vært dyrere for nordmenn på ferie i utlandet.
 • Mot dollaren er kronen svekket rundt 31 øre eller 3,39 prosent. En dollar koster nå 9,55 kroner. Ikke siden oktober 2000 har en dollar kostet mer i norske kroner.
 • Samtidig har bildet snudd om mot svenske kroner. En svensk krone koster nå 1,02 norske kroner. Det er første gang siden 2016 at det har vært så dyrt å være norsk i nabolandet.
 • Kronen svekkes kraftig mot pundet, der svekkelsen er på 54 øre eller 4,45 prosent. Et pund koster nå 12,6 kroner.

– Treffer kronen midt i trynet

Svekkelsen kommer samtidig som det er mye usikkerhet i markedene, i forbindelse med utbruddet av coronavirus. Fredag ble det i tillegg brudd i forhandlingene mellom Opec og Russland.

Like før klokken ni mandag morgen raser oljeprisen 26,68 prosent til 33,39 dollar fatet. Det er det største fallet i oljeprisen siden gulfkrigen.

– Det har gått fra vondt til verre. Foreløpig er det ingen bunn i oljeprisene. Hvis tilbudet fortsetter å øke og det blir en priskrig, er det klart at det treffer kronen midt i trynet. Og det skjer på toppen av alt det andre, sier DNBs valutastrateg Magne Østnor til E24.

Les også

Oljeprisen stuper nær 30 prosent

Opec-brudd

Ekspertene venter at prisen bare skal fortsette å falle. Analytikerne i norske Rystad Energy utelukket i helgen ikke et kortsiktig fall i oljeprisen til ned på 30-tallet, noe som kan ramme Equinor og andre oljeselskaper hardt.

Oljekartellet Opec med Saudi-Arabia i spissen klarte fredag ikke å bli enig med Russland om en løsning for videre produksjonskutt. Når dagens avtale går ut i slutten av måneden, står de oljeproduserende landene i teorien fritt til å pumpe så mye olje de vil.

– Nå er det bare å håpe at det etterhvert kommer til en enighet innen den tidligere kuttavtalen utløper. Det er selvsagt mulig. Dette er langt på vei forhandlingstaktikk, sier Magne Østnor.

Vil pumpe langt mer

De siste årene har oljekartellet samarbeidet med Russland om produksjonskutt for å støtte opp under oljeprisen.

Kilder i Saudi-Arabia sier til blant andre Financial Times at landet nå vil åpne kranene og pumpe langt mer. Det kan sørge for at oljeprisen holder seg lav også fremover, særlig om partene ikke kommer seg tilbake til forhandlingsbordet.

Fredag opplyste Russlands energiminister Alexander Novak sa fredag at Opec+ landene kan pumpe så mye de vil fra 1. april, ifølge Bloombergs energikorrespondent Javier Blas.

Investorene fikk en forsmak på markedsbevegelsene tidligere søndag, da børser i Midtøsten falt kraftig. Blant aksjene som ble særlig hardt rammet var oljegiganten Saudi Aramco.

Børsras i Asia

De asiatiske børsene unngår heller ikke store markedsutslag mandag morgen. Børsen i Sydney og Tokyo er ned rundt seks prosent på morgenkvisten.

I tillegg til oljeprisraset frykter investorene fortsatt utbruddet av coronavirus. Hittil har mer enn 90 land bekreftet at de har smittede i sine land. 19 land, deriblant Norge har over 100 tilfeller av smitte.

Slik ser det ut på asiatiske børser tidlig mandag morgen:

 • Nikkei 225 i Tokyo stuper 5,88 prosent
 • Hang Seng i Hongkong faller 3,50 prosent
 • Kospi i Seoul faller 3,92 prosent
 • Shanghai Composite faller 2,41 prosent
 • ASX 200 i Sydney stuper 6,22 prosent
Les også

«Fadese» i Opec+ kan gi dramatisk oljesmell: – Kan se priser på 30-tallet

Les også

Kraftig børsfall i Midtøsten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Valuta

Flere artikler

 1. Rekordsvak krone etter Trump-utspill

 2. Dyreste dollar noensinne

 3. Asiatiske børser stupte etter kraftig fall i oljeprisen

 4. Kronen nådde sitt sterkeste nivå på over ett år på viktig indeks

 5. Oljeprisfall og virusfrykt bidrar til tidenes svakeste krone