Renterådet: Spår minusrente i Norge i 2017

I løpet av tre kvartaler ble styringsrenten i Norge halvert. Hvor stopper det?

KLAR TIL DYST: Torsdag er det duket for en ny rentebeslutning i Norges Bank. Innfelt er E24s Renteråd Erica Blomgren (øverst til venstre), Jan Ludvig Andreassen, Olav Chen og Øystein Børsum.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

42 dager etter at sentralbanken kuttet styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent, er det igjen duket for rentebeslutning i Norges Bank.

Fra desember i fjor til september i år ble styringsrenten senket tre ganger, og sentralbanken har signalisert utsikter for ytterligere rentekutt.

– Jeg spår negativ styringsrente i løpet av 2017. Der vil den forbli ut 2022, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til E24.

E24s Renteråd har sett i glasskulen på jakt etter rentebunnen i nedgangssykelen vi nå er inne i.

SPESIAL: Dette mener Renterådet at Olsen må gjøre

Andreassen viser til en ny rapport utført av SSB på oppdrag for, og basert på prognoser fra, nettopp Andreassen.

– Faktum er at negativ styringsrente må til for å stabilisere veksten i BNP for Fastlands-Norge på om lag halvannen prosent i året. Selv da vil arbeidsledigheten ikke gjøre annet enn å stige frem til 2022, sier han.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika

Andreassen er kjent som den i Rådet som er mest pessimistisk på norsk økonomis vegne.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere. Få nyheter og reaksjoner først her.

Bakteppet er en norsk oljenæring som er inne i en kraftig brems, og usikkerheten er stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme en oljesmurt norsk økonomi (se faktaboks).

– Oljenedturen er langt fra over, så arbeidsledigheten vil fortsette å øke.

Det sier det rykende ferske rådsmedlem Øystein Børsum til E24.

Seniorøkonomen i Swedbank fremhever at en svakere krone for mange bedrifter bidrar til å kompensere for tapt konkurransekraft, og han viser til at vi nå er tilbake til samme konkurranseevnen som på begynnelsen av 2000-tallet.

– Men det vil ta tid før det gir et oppsving i veksten. I mellomtiden er særlig husholdningene sårbare. Reallønningene øker ikke lenger, men gjelden er høy, sier han.

Les også

Fikk du med deg dagens dystre tall fra norsk økonomi? - Øker sannsynligheten for resesjon i Norge

Vanlige Norge

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Og fra nettopp husholdningene har det kommet nedslående signaler. Det kanskje mest bekymringsfulle som har skjedd siden forrige rentemøte i september, er en bekreftelse på at Ola og Kari Nordmann virker å knipe hardere på lommeboken.

Den vanligvis så sterke detaljhandelen falt 0,5 prosent i årets tredje kvartal.

Skulle denne utviklingen vedvare, vil det være dårlig nytt for norsk økonomi. Heller ikke utenfor Norges grenser er situasjonen særlig oppløftende.

– Se på landene rundt oss: De har nullrente. Jeg tror vi får det, vi også. Vi er ikke så spesielle lenger, sier Børsum.

Swedbank tror den norske styringsrenten er null ved slutten av neste år.

Venter på signalene

En av årsaken til at ingen i E24s renteråd venter rentegrep torsdag, er at det har kommet lite tall på den økonomiske utviklingen i de drøyt seks ukene siden forrige rentebeslutning.

Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb

Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb, holder en knapp på at Norges Bank kutter renten i desember.

– Ettersom Norges Bank har tatt en veldig proaktiv holdning som fremmer tidlig og besluttsom grep, vil nøkkeltall frem til desember-møtet trolig motivere til et rentekutt og nok en nedjustering av rentebanen, sier Blomgren til E24.

Men etter dette møtet kan det være stopp på rentekuttene.

– Risikoen er at renten senkes ytterligere etter dette, men våre vekstanslag, som er mer optimistisk, tyder på at styringsrenten bunner ut på 0,5 prosent, sier hun.

Les også

26.000 oljejobber borte: – Det vil komme flere kutt

Draghi-drevet

I eurosonen er det utsikter for at Den europeiske sentralbanken (ESB) trapper opp en allerede storstilt vekstpakke. Renteforventningene ute har falt i kjølvannet av rentemøtet i ESB 22. oktober.

– Jeg tror i utgangspunktet rentebunnen nås på 0,5 prosent, men jeg ser helt klart nedsiderisiko her, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand, til E24.

– Mye tror jeg, i tillegg til hvor kraftig omslaget blir i Norge, avhenger av hva ESB foretar seg i desember, både i form av om de kutter renten videre eller øker såkalte kvantitative tiltak.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management

I eurosonen tvinger sentralbanksjef Mario Draghi ned renter og euro ved hjelp av en seddelpresse som ruller ut 60 milliarder euro i måneden.

Da ESB i januar lanserte sin kraftige seddelpresse, ble det signalisert at programmet ville vare til tidligst september 2016. Nå er det utsikter til at sentralbanken både øker og forlenger kjøpene i desember.

22. oktober utelukket ikke Draghi nok et kutt fra et allerede negativt leie; styringsrenten i eurosonen er på minus 0,25 prosent nå.

Les også

Nav-sjefens fem råd: Slik bør Norge møte den økende arbeidsledighet

Samstemt prognosekorps

Ingen av Renterådets medlemmer tror på «renteaction» torsdag.

Samtlige 12 prognosemakere nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med, venter uendret rente torsdag.

Sentralbanken vil ikke denne gang servere nye prognoser for norsk økonomi. Det får vi først i desember.

I pressmeldingen, som på slike «mellommøter» pleier å være noe lengre, kan det komme spennende vurderinger av utviklingen i norsk økonomi.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere. Få nyheter og reaksjoner først her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Jeg klyper meg i armen

  2. Renterådet: – Det viktigste rentemøtet i moderne tid

  3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  4. – Vi har en kriserente. Og det er absolutt ingen krise lenger

  5. Renterådet om «brexit»: Tror pundet faller ned til 10 kroner