Nå øker appetitten på norske kroner
De siste tre ukene har kronen styrket seg markant. Det har imidlertid hverken vært store nyheter eller en sterkere oljepris som har drevet hoppet.
– Dette er ingen eurohistorie. Bevegelsen nå er kronedrevet, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24.
Det er nemlig grunn til å klø seg litt i hodet av kronestyrkelsen de siste ukene. Midt i fellesferien, uten noen store nyheter på kalenderen og med en oljepris som i all hovedsak ligger nokså i ro.
Mot slutten av juni var kronen nesten rekordsvak, da én euro på et tidspunkt kostet hele 9,62 kroner. Nå har retningen i valutakrysset snudd, og i midten av denne uken duppet kursen ned i 9,27. Det er det laveste siden slutten av april.
– Kronen styrker seg mot euro og andre valutaer, til tross for at euro har styrket seg mye mot dollar. Så dette er drevet primært av interesse for å kjøpe kroner. Det er overraskende at dette kommer midt i juli, sier sjeføkonom i DNB Markets, Knut A. Magnussen til E24.
I E24s valutakart kan du se hvilke valutaer kronen har styrket og svekket seg mot den siste tiden. Nå er nesten hele kartet grønt:
Kan ikke alltid forklares med oljeprisen
Stadig bedre utsikter for norsk økonomi skal i utgangspunktet være et signal også mot valutamarkedet. Ved forrige rentemøte fjernet Norges Bank nedsiderisikoen for styringsrenten. Likevel uteble nevneverdige utslag i kronekursen.
Mange pekte på den lave oljeprisen som utslagsgivende faktor. Eek-Nielsen mener at dette ikke er en sammenheng man kan ta for gitt.
– Oljeprisen er viktig. Av og til er det en enorm korrelasjon, og av og til ikke, sånn som nå. Det samme var tilfellet da kronen svekket seg i juni, uten at oljeprisen falt, sier valutaanalytikeren.
Eek-Nielsen mener også at å se på kronekursen og oljeprisen i sanntid ikke er en veldig god indikator på om tilstandene er gode eller dårlig. Et eksempel er fra 2002, da oljeprisen lå på 30 dollar og én euro kostet 7,24 kroner.
– Det er riktig nok lenge siden, og den gangen hadde økonomien det fint med den oljeprisen. Poenget er at hvis vi klarer å bli vant til en lavere oljepris ved å få ned kostnadsnivåene og lignende, så bør det la seg gjøre å takle. Tilpasningsevnen er en viktig del av sammenhengen mellom oljeprisen og kronekursen. Vi finner en likevekt, sier Eek-Nielsen.
Analytiker: Oljeprisen kan stige til 120 dollar per fat
Han påpeker også at å se på gjennomsnittet av oljeprisen over en lengre periode er en bedre indikator for å stille den opp mot kronekursen. Snittet av oljeprisen de siste fem årene er høyere enn dagens pris, og dermed er det ikke så rart at kronekursen er lav.
Skylder ikke på sommeren
Kronen fortsatt ekstremt svak
– I våre øyne misforstår man litt, sier Eek-Nielsen.
Han påpeker at selv om kronen har styrket seg litt nå, er det fortsatt «ekstremt svake tilstander» med styrken i norsk økonomi tatt i betraktning.
Kanskje er valutamarkedet bare litt på etterslep etter fremgangen.
– Dette kan komme som en følge av at noen aktører ser en krone som fremstår som svak i forhold til utviklingen i norsk økonomi, og dermed øker sin eksponering for kronen, sier Magnussen.
Prognosen til Nordea Markets lyder at EURNOK skal ned i 9 kroner om tre måneder, og 8,50 om halvannet år.
I juni oppreviderte Norges Bank rentebanen til en like stor sannsynlighet for rentekutt som renteheving. Foreløpig er antagelig ingen av delene sannsynlig, sier Eek-Nielsen.
– Men dette var begynnelsen, hvis norsk økonomi fortsetter å gå bra. Inflasjonen var bekymringen, og er det til dels enda, men med kronesvekkelsen bak oss er det grunn til å tro at den også normaliseres, sier analytikeren.
Når vi kommer til det punktet der markedet begynner å lure på når styringsrenten skal opp, er det høyst sannsynlig at vi får en kronestyrkelse også, forklarer Eek-Nielsen.
– Det skjer nok ikke med en gang, men det blir en klar katalysator når det skjer.