Oljefondet stiger mot nye høyder

Oljefondets verdi stiger til nye høyder, og passerte onsdag 7.600 milliarder kroner. De siste årene har fondet opplevd usedvanlig god aksjeavkastning.

Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.v.) og Oljefondets direktør Yngve Slyngstad presenterte fondets 2016-resultat i Norges Banks lokaler den 28. februar 2016.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Oljefondet har satt stadig nye rekorder de siste årene.

I alle fall målt i kroner.

Onsdag formiddag passerte fondets verdi 7.600 milliarder kroner. På et tidspunkt var det over 100 milliarder mer verdt enn ved årsskiftet.

Det viser telleverket på Norges Bank Investment Managements nettsider.

Det er trolig fondets høyeste verdi noensinne, målt i kroner.

Norges Bank publiserer ikke statistikk som viser hvor høyt telleverket har vært på det høyeste. I fjor høst var fondet på et tidspunkt oppe i 7.562 milliarder kroner, men ved slutten av fjoråret var det verdt 7.510 milliarder kroner.

Oljefondet gir sine offisielle tall på fondets verdi i fondets kvartalsrapporter, og går ikke 100 prosent god for de løpende tallene som vises på telleverket på nettsidene.

Noe av årsaken er at telleverket ikke er oppdatert med den løpende verdien på fondets eiendomsinvesteringer, som utgjorde 3,2 prosent av verdien på slutten av fjoråret.

Dramatisk vekst

I 2016 økte Oljefondet med bare 35 milliarder kroner fra året før, en relativt svak økning etter flere år med dramatisk verdivekst:

 • I 2013 steg fondsverdien med 1.222 milliarder kroner
 • I 2014 steg fondsverdien med 1.393 milliarder kroner
 • I 2015 steg fondsverdien med 1.044 milliarder kroner

Les mer: Så mye tjente Oljefondet i 2016

Den sterke verdiøkningen har vært drevet av usedvanlig høy avkastning, en svekket krone, og delvis av friske overføringer av oljepenger fra regjeringen.

Uendret dollarverdi

De siste årene har kronen svekket seg kraftig mot andre valutaer, på grunn av et kraftig fall i oljeprisen. Kronen ligger på et svakt nivå historisk sett.

Dette gjør at fondets verdi målt i kroner har økt kraftig, selv om verdien på fondets eiendeler i euro og dollar har holdt seg uendret.

Da NBIM-direktør Yngve Slyngstad presenterte 2016-resultatet tirsdag, illustrerte han hvor viktig valuta-effekten er for fondets verdi målt i kroner:

– Målt i dollar har faktisk ikke fondet vokst de siste to og et halvt årene, sa han.

– Målt i euro så har det heller ikke vokst det siste ett og et halvt årene, la han til.

– Usedvanlig god avkastning

Tirsdag gjorde Slyngstad et poeng av den særegent høye avkastningen fondet har opplevd i aksjemarkedene, særlig de siste årene.

– De siste fem årene har markedsverdien av fondet økt med hele 4.198 milliarder kroner. Det vil si at fondet har godt mer enn doblet seg i løpet av de siste fem årene, sa han.

– Den aller største delen av økningen i fondets verdi de siste årene har kommet av en usedvanlig god avkastning de siste fem årene, sa Slyngstad.

Det meste av fondets verdiøkning er drevet av aksjebeholdningen, som har stått for 70 prosent av avkastningen siden oppstarten, eller drøyt 2.120 milliarder.

– Vi kan ikke forvente en tilsvarende utvikling fremover, sa Slyngstad tirsdag.

NY REKORD: Onsdag passerte Oljefondets verdi 7.600 milliarder kroner, ifølge sitt eget telleverk. På et tidspunkt var fondet 100 milliarder mer verdt enn ved årsskiftet. Fondets verdi påvirkes hovedsakelig av kronens styrke mot andre valutaer, regjeringens tilførsel eller uttak av penger fra fondet og av størrelsen på avkastningen.

Kronen er viktig

Fondet eier bare aksjer, rentepapirer og eiendom i utlandet, og må derfor konvertere sin verdi til kroner i kvartalsrapportene.

Les også

Tidenes nest dårligste verdivekst for Oljefondet

Dermed blir kronens styrke mot andre valutaer en viktig faktor som bidrar til fondets verdi målt i norske kroner, i tillegg til avkastningen og tilførselen fra regjeringen.

Dette er de ulike faktorenes bidrag til fondets verdi per 31. desember 2016:

 • Over 1.000 milliarder kroner av fondets verdi ved slutten av 2016 skyldes at kronen er svekket de siste årene
 • Avkastning på investeringer utgjorde 3.123 milliarder kroner av fondet
 • Tilførselen av penger fra regjeringen siden 1998 utgjorde 3.363 milliarder kroner

Les mer: Trump en av årsakene: Oljefondet steg med 400 mrd. på 77 dager

«Trump trade»

Det siste året har særlig børsstigning i USA og en sterk dollar bidratt til å styrke avkastningen.

Noe av æren tilfaller trolig president Donald Trump, på grunn av fenomenet «Trump trade», eller troen på at Trump vil bygge mer infrastruktur og kutte i skattene.

– Fra 9. november har det vært reprising i en del finansielle instrumenter, sa direktør Slyngstad tirsdag.

Veksten i USAs aksjemarkeder er også drevet av underliggende faktorer, særlig bedre makroøkonomiske data som tyder på at veksten i verdensøkonomien ser ut til å ta seg opp. De siste ukene har Dow Jones-indeksen satt en rekke nye rekorder.

Svakeste oppgang på 15 år

Les også

Trump bidro til Oljefond-løft

Oljefondet la på seg 35 milliarder kroner i fjor, den svakeste veksten siden 2002 da fondet falt i verdi med fem milliarder kroner.

Årsaken var at regjeringen tok ut over 100 milliarder kroner fra fondet, og en styrket krone senket fondets verdi målt i kroner med 306 milliarder kroner.

– Vi må være forberedt på å håndtere store svingninger i fondets avkastning også fremover, sa sentralbanksjef Øystein Olsen da fondets 2016-resultat ble presentert tirsdag.

Les mer: Svakeste verdiøkning i Oljefondet på 15 år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Øystein Olsen
 3. Yngve Slyngstad
 4. Aksjer
 5. Fondssparing
 6. Eiendom
 7. Rente

Flere artikler

 1. Oljefondet passerer 8.000 milliarder

 2. Oljefondet passerer 1.000 milliarder dollar

 3. Ka-ching! Oljefondet satte ny rekord, igjen

 4. Kronen løftet Oljefondet: Opp 1.000 milliarder fra nyttår

 5. Milepæl: Oljefondet passerer 10.000 milliarder kroner