FIKK KRITIKK: Finansminister Jan Tore Sanner og næringsminister Iselin Nybø ble etterlyst i kronikk på E24. Her fra en av regjeringens corona-pressekonferanser.

Siri Øverland Eriksen

Tunge løft for næringslivet

Regjeringen har innført massive tiltak for næringslivet, og flytter store deler av byrden ved virusutbruddet bort fra bedriftenes skuldre.

 • Iselin Nybø
  Næringsminister, representerer Venstre.
Publisert:

Coronautbruddet har truffet norsk økonomi og næringsliv hardt.

I løpet av to uker i mars falt brutto nasjonalprodukt (BNP) med 14 prosent.

Noe lignende har ikke skjedd på over 200 år.

Denne kronikken er et svar på denne – les hele innlegget til Mathilde Winther her

Det som gjør denne situasjonen ekstra krevende, er at den rammer såpass bredt. Det er knapt en bransje som ikke har fått en solid knekk av sykdomsutbruddet og smitteverntiltakene.

I et innlegg på E24 10. mai spør hotellgründerne Mathilde og Håvard Winther hvor vi er.

Svaret på det er at vi er her for næringslivet.

Vi gjør det vi kan. For det ligger også i vår natur å ordne opp.

De siste to månedene har det vært en akutt hovedoppgave for regjeringen å trygge norske arbeidsplasser og norsk næringsliv. Folk er bekymret for arbeidsplassene sine, og bedriftene rammes hardt av konsekvensene av coronaviruset.

ETTERLYSTE STATSRÅDENE: Mathilde Winther, her sammen med ektemann og bedriftsmedeier Håvard, etterlyste hvor statsrådene Sanner og Nybø er i en kronikk på E24

Hann Sylte

Derfor arbeides det intenst med å håndtere og å avhjelpe situasjonen. Og derfor har det kommet på plass massive tiltak. Den siste tiden har det kommet tiltakspakker i 100-milliardersklassen som skal sikre både små, mellomstore og større bedrifter i denne krevende tiden. Det er etablert både en statlig garantiordning for lån til bedrifter, færre arbeidsgiverbetalte dager ved blant annet permitteringer, sykepenger og omsorgspenger og utsettelse av ulike skatter og avgifter.

Les også: Sats forventer 15 mill. fra staten – vil i så fall toppe kontantstøttelisten

Regjeringen har også fått på plass en ordning som innebærer at staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene.

Staten flytter på denne måten store deler av de økonomiske byrdene knyttet til coronautbruddet vekk fra bedriftenes skuldre, og over på egne. Staten hverken kan eller skal ta hele byrden, noe slikt er ikke engang norske offentlige finanser dimensjonert for.

E24-kommentar: Et kriserevidert budsjett som ikke tåler fremtiden (+)

For å sikre at fellesskapets midler brukes riktig, må ordningene ha noen kvalifiseringskrav.

For kompensasjonsordningens del innebærer dette at bedriften må kunne vise til omsetning i en normal måned, enten året før eller månedene forut for krisen, slik at man kan gjøre en kvalifisert beregning av hvor stort inntektstap bedriften opplever. I tillegg trenger vi gode støttespillere, som for eksempel banken som gir avdragslettelser eller kan utstede ekstra lån med statlig garanti.

Vi arbeider videre for å finne enda bedre løsninger på bedriftenes problemer, og for å holde den økonomiske aktiviteten i gang. Tiltakene som er lagt frem vil avhjelpe situasjonen, og vi følger nøye med på effekten av disse.

Målet er at ellers levedyktige bedrifter ikke skal gå konkurs på grunn av coronautbruddet.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Næringsliv
 3. Kronikk
 4. Kommentar
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Regjeringen gir bedrifter mer tid til å levere skattemeldingen

 2. BI-professor: – Skjønner ikke hvordan de har endt med å videreføre den samme dårlige ordningen

 3. Regjeringen varsler full brems som følge av virusutbruddet

 4. Annonsørinnhold

 5. Utelivskonsern om tiltakspakken: – Dette er fantastisk bra

 6. Sanner: – Kan ikke si det verste er bak oss