Dagbladet: – Kostnader for kongehuset skjules i budsjettet

Den årlige kostnaden for det norske monarkiet er på 460 millioner kroner, ifølge Dagbladet. Avisen skriver at staten skjuler de reelle kostnadene for kongehuset på flere budsjettposter.

ØKTE UTGIFTER: Kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, dronning Sonja og kong Harald i galla. Utgiftene til kongehuset har skutt kraftig i været de siste årene. Blant annet har de samlede utgiftene til monarkiet vokst med omkring 37 prosent på seks år, ifølge Dagbladet.

Det Kongelige Hoff Jørgen Gomnæs NTB scanpix
Publisert:

Under punktet «Det kongelige hus» i statsbudsjettet, oppgis overføringene til å være 232 millioner kroner. I tillegg til dette, har Dagbladet funnet 117 millioner kroner fordelt på andre budsjettposter. Sammen med et overslag på rundt 110 millioner for politieskorten bringer det den årlige prislappen opp på minst 460 millioner.

Utgiftene til kongehuset har også skutt kraftig i været de siste årene, skriver avisen. Blant annet har de samlede utgiftene til monarkiet vokst rundt 37 prosent på seks år. Lønnsutgiftene til hoffet er mer enn doblet siden 2002.

De ekstra millionene går til kongeskipet, personlige militære adjutanter, kongelige eiendommer og offisielle utenlandsreiser. De føres i budsjettene til departementene som har ansvar for de enkelte punktene. Finansdepartementet har det helhetlige ansvaret for statsbudsjettet.

– Kongehusets samlede utgifter er på 232 millioner kroner for 2016, sier seniorrådgiver Tor Martin Bærum i Finansdepartementet. Også kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet avviser at kongehuset koster skattebetalerne 460 millioner kroner.

– Overføringene fra Stortinget til Det kongelige hoff for 2016 er på nær 212 millioner kroner. Vi kan ikke innestå for Dagbladets anslag, sier Hagen.

Les også

Krav om større åpenhet rundt kongeliges økonomi

Les også

Statsledere og politikere skjuler milliarder

Les også

Betalte under tusenlappen for flybillett – fikk «leilighet» og egen butler

Her kan du lese mer om