Skattelistene forteller ikke hva naboen egentlig tjener
Fredag skjer det igjen. Skatteetaten offentliggjør skattelistene.
En fest for de nysgjerrige, mens andre kaller det utidig grafsing.
For atter andre igjen kan det være et nyttig redskap til å vise hvem det er som tjener eller taper på den skattepolitikken som til enhver tid føres.
Skattelistene ga mulighet til å forteller hvor mye mer landets aller rikeste betalte under de rødgrønne, og gir tilsvarende mulighet til å se hva de betaler under de blåblå.
Men en ting er sikkert: Vil du vite hva naboen din tjener, får du neppe svaret ved å sjekke han eller henne opp i skattelisten.
FØLG SKATTELISTE-FREMLEGGELSEN PÅ E24! Skatteliste-stoff fra tidlig fredag morgen
Uten formuesskatt ville 28 milliardærer betalt 80 prosent mindre i skatt
Tre av mange tall
De tre tallene som offentliggjøres for hver enkelt av oss er nemlig bare et lite utdrag av helheten.
De forteller mest om hva vi betaler i skatt, men gir altså ikke hele bildet.
Åpne skattelister ga hyppigere jobbytte og økt lønn
Her er tallene som blir offentliggjort:
* Alminnelig inntekt
Inntekten fremkommer etter fradrag som minstefradrag, renteutgifter, tap på aksjer og andre utgifter som gir rett til fradrag. For en lønnstager med høye renteutgifter vil dette tallet kunne ligge betydelig under den faktiske lønnen. Men har man i året realisert en større aksjegevinst eller lignende kan tallet ligge høyere enn enn lønnen i det året.
Alminnelig inntekt er det man betaler alminnelig skatt av. Den var i 2014 27 prosent for alle, unntatt de i Finnmark og Nord-Troms som kun betaler 23,5 prosent.
Stor nedgang i hvor mange som sjekker skattelister
Lønnsmottagere, pensjonister og private næringsdrivende betaler i tillegg trygdeavgift av bruttolønnen og toppskatt om lønnen eller pensjonen var høyere enn 550.550 kroner.
(saken fortsetter under bildet.)
* Netto formue
Dette er den skattemessige verdien av det personen på listen eier, minus gjeld. Det forteller litt om hvor rik personen er eller ikke er, men langt fra alt.
Boligen man eier og bor i blir verdsatt til 25 prosent av antatt markedsverdi. Det innebærer at en som eier en bolig som er verdt 10 millioner og har 2,5 millioner i gjeld vil stå med null i formue, før verdien av andre eiendeler.
En som har 7,5 millioner i banken, men som leier bolig, vil stå med 7,5 millioner i netto formue.
Personer som eier ikke børsnotert virksomhet vil også kunne oppleve at verdien av eiendelen blir satt langt lavere enn antatt markedsverdi.
Netto formue forteller hva den enkelte betaler formuesskatt av. For 2014 var formuesskatten 1,0 prosent av netto formue over en million kroner. En som står oppført med to millioner i netto formue, betalte altså en prosent av en millioner kroner. Eller 10.000 kroner.
Venter langt færre skatte-snokere i morgen: – Ingen ønsker å bli tatt
Utlignet skatt
Dette er det meste presise tallet i skattelistene.
Det tallet som står i den kolonnen, er det tallet som den enkelte skal betale i skatt. Da er bruttoskatt, nettoskatt og formuesskatt tatt med.
Men også her er det feilkilder. Det kan finnes skatteytere som har klaget på ligningen fordi fradrag ikke er kommet med eller blitt avvist av skatteetaten. Derfor kan tallene for den enkelte bli endret når klagebehandlingen er ferdig.
Selv relativt banale og enkle klagesaker knyttet til 2014-ligningen kan fortsatt være under behandling. I de mere kompliserte sakene kan klagebehandlingen ta vesentlig lengre tid.