PRESSET ØKER PÅ GOLDMAN SACHS: Goldman Sachs-sjefer risikerer fengsel

Justisdepartementet ser nå på saken.

Tirsdag møtte syv ansatte i Goldman Sachs i Kongressen for å forklare seg. Fra venstre: Daniel Sparks, Joshua Birnbaum, Michael Swenson og Fabrice Tourre.
Publisert:

For to uker siden rystet det amerikanske Finanstilsynet verdenen til Goldman Sachs, da de åpnet et sivilt søksmål mot banken i forbindelse med et meget omstridt strukturert obligasjonsprodukt. Nå er også Justisdepartementet interessert i saken, og det er åpnet for en mulig straffesak mot Goldman Sachs og selskapets ansatte, skriver Washington Post.

En etterforskning er i et tidlig stadium, ettersom ingen fra ledelsen i Goldman Sachs har vært inne til avhør, skriver avisen og viser til anonyme kilder nært saken.

Wall Street Journal og Bloomberg meldte torsdag at også statsadvokaten på Manhattan nå arbeider med en sak mot Goldman Sachs.

- Med tanke på den seneste oppmerksomheten på selskapet, er vi ikke overrasket over interessen til statsadvokaten, sier Goldmans talsmann Lucas Van Praag til Washington Post. - Vi vil samarbeide på alle forespørsler om informasjon.

Goldman Sachs-aksjen har falt kraftig med alle den negative omtalen, noe som ikke går ubemerket hen. Forvalter Peter Warren kommenterer dette i en Twitter-melding lørdag morgen:

"Goldman Sachs aksjen har til nå falt 21.5% siden US myndigheter bebudet granskning av banken. Aksjonærene har tapt over milliarder."

Goldmans gjeldsproblem

Frem til fredag for to uker siden, var Goldman Sachs den finansinstitusjonen med kanskje best rykte på Wall Street. Alt dette endret seg etter det ble kjent at Securities and Exchange commission (SEC), det amerikanske finanstilsynet, har gått til sivilt søksmål mot banken. Saken dreier seg om at banken har villedet kunder og om banken har holdt tilbake viktig informasjon fra sine kunder.

Banken skal ha oppgitt feilaktig og villedende informasjon om produkter knyttet til subprime-lån. I 2007, like før den amerikanske boligboblen sprakk, solgte Goldman Sachs en gigantisk obligasjon til en rekke institusjonelle kunder. Produktene var en sammensetning av boliglån, et strukturert produkt som populært blir kalt CDO. Den aktuelle CDOen gikk under kallenavnet "TimberWolf".

TimberWolf var satt sammen av hedgefondsforvalteren John A. Paulson, som angivelig designet obligasjonen med en intensjon om å feile. Paulson plasserte etter utvelgelsen et veddemål på at obligasjonen skulle feile, noe Goldman Sachs ikke opplyste om til sine kunder.

Paulsons hedgefond, Paulson & Co, tjente 1 milliard dollar da obligasjonen kollapset bare måneder etter den ble presentert for Goldman Sachs' kunder. Investorene tapte store penger, og giganter som AIG, Royal Bank of Scotland og IKB Deutsche Industriebank AG vurderer nå å gå til sak mot Goldman Sachs.

Politisk press og latterliggjørelse i media

- Vi vil se politikere over hele verden hoppe på Goldman Sachs. Nå er de sårbare, sa Scott Moeller, en tidligere bankmann som nå underviser ved Cass Business School i London til Bloomberg like etter saken ble kjent.

Dette har vist seg å være en god antagelse. Etter saken rullet opp, har trykkket på Goldman Sachs økt betydelig. Syv ansatte i banken ble tirsdag grillet i Kongressen i forbindelse med blant annet TimberWolf og bankens forhold til sine klienter.

Blant de innkalte var Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein, finansdirektør David Viniar og traderen Fabrice Tourre.

Tourre stod bak det beryktede boliglånsproduktet som banken nå er saksøkt av det amerikanske finanstilsynet SEC for, og han hadde aldri tidligere uttalt seg offentlig om egen rolle i saken.

Goldman Sachs har vært raske med å distansere seg fra Tourre, som har fått betalt fri på ubestemt tid.

Blant temaene for høringen var hvorvidt de kompliserte boliglånsproduktene kan ha vært én manns verk, og hvor mye ledelsen i Goldman Sachs visste om hva som foregikk. Lite ble mer tydelig av høring.

Like etter høringen publiserte CNN Money en slags musikkvideo om saken. Se video under.

LES OGSÅ:

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: