Corona sendte sykefraværet til himmels: høyeste siden 2009

Sykefraværet i fjerde kvartal var 6,8 prosent, det høyeste siden svineinfluensaen herjet landet.

 • Ada Lea
Publisert:

– Sykefraværet i Norge fortsetter å øke, og var i forrige kvartal det høyeste siden 2009 – et år preget av svineinfluensa og finanskrise. Mye av økningen kan forklares med coronasmitte, sier statistikksjef i NAV, Ulf Andersen.

Det sesongjusterte, legemeldte sykefraværet i 4. kvartal 2021 var 5,5 prosent, en økning på 2 prosent sammenlignet med kvartalet før. Det egenmeldte sykefraværet var 1,2 prosent og har økt med 4,9 prosent.

Sykefravær med påvist corona økte med 220 prosent. Diagnosegruppen «Allment og uspesifisert», som i hovedsak omfatter «slapphet og tretthet», har en økning på 17,7 prosent.

– Kvinner er i større grad enn menn sykmeldt med corona. Dette kan skyldes at de i større grad jobber i yrker med mye nærkontakt med andre mennesker. Det gjør dem mer utsatt for smitte, og de har sjeldnere mulighet til å jobbe hjemmefra ved karantene og lette symptomer, sier Andersen.

Helse- og sosialtjenester er den næringen med det høyeste sykefraværet, og har en økning på 7,5 prosent fra samme kvartal året før.

Coronarelaterte diagnoser utgjør over 130 000 tapte dagsverk innen denne næringen, noe som utgjør 5 prosent av det samlede legemeldte fraværet i helse- og sosialtjenester.

Andre næringer med høyt sykefravær er transport og lagring, og overnatting og servering.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Sykefravær
 2. Coronaviruset
 3. NAV

Flere artikler

 1. FHI: I verste fall må 1 av 5 bli hjemme fra jobb hvis smitten får herje fritt

 2. Vet ikke hvor sykefraværs-grensen går

 3. Melby krever full gjenåpning: – Vi har vært lojale lenge

 4. Betalt innhold

  800.000 i ny jobb i Norge det siste året. Peter Bekken (22) kunne velge mellom to.

 5. NHO-forening skuffet over at de må betale for sykefraværet