Opposisjonspartiene positive til pengestøtte: – Riktig å gi Norwegian hjelp

Regjeringen er positive til å bidra med penger til Norwegian, men er avhengig av støtte fra Stortinget.

OM BORD: Det er mye som tyder på at det mindretallsregjeringen til Erna Solberg signaliserer også kan bli vedtatt av et flertall på Stortinget. Bård Hoksrud er positiv.
Publisert:

– Det er positivt at regjeringen nå holder døren åpen for å hjelpe Norwegian, sier Frps samferdselspolitiske talsperson, Bård Hoksrud, til E24 torsdag formiddag.

– Gitt at Norwegian klarer å gjennomføre planen de har lagt frem, reduserer gjelden vesentlig og henter inn ny privat kapital, så mener jeg at det vil være riktig å gi Norwegian hjelp, fortsetter han.

Også Arbeiderpartiet er positive til meldingen Næringsdepartementet sendte ut torsdag morgen:

– Vi er positive til signalene fra regjeringen, skriver Sverre Myrli (Ap) i en tekstmelding til E24.

Myrli er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

JA: I fjor møtte Arbeiderpartiets Sverre Myrli Norwegian-ansatte som streiket utenfor Stortinget for selskapets overlevelse. Ap er også positive til å støtte flyselskapet slik regjeringen signaliserer torsdag.
Les også

Regjeringen er positive til å bidra med penger til Norwegian

Ny situasjon

Hoksrud viser til at flyselskapet er i en ganske annen situasjon nå enn i høst.

– Frp har hele tiden vært opptatt av å hjelpe Norwegian, sikre norske flyruter og arbeidsplasser i Norge.

Samtidig kommer han med et stikk til Senterpartiet:

– Hadde vi i høst støttet selskapet med penger, slik Senterpartiet tok til orde for, hadde det fort vært det samme som å hive dine skattepenger rett ut av vinduet og i lommen på kinesiske kreditorer og leasingselskap.

Geir Pollestad sier at kritikken fra Frp er «på ville veier»:

– Det at vi har lagt press for å finne en løsning her betyr at Norwegian har tenkt at en løsning har vært mulig. Om alle hadde gjort som Frp gjorde før jul, og sagt at det var skuespill, tror jeg oppmerksomheten rundt dette hadde forsvunnet.

Les også

Norwegian skyter opp på Oslo Børs

Les også

– Vi har ikke tatt lett på noen arbeidsplasser

Sp: Avgjørende for Norge

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad har følgende kommentar:

– Dette viser at på tross av det regjeringen tidligere har sagt, så er det mulig å støtte den norske delen av Norwegian, og det er bra.

Senterpartiet håper det vil bidra til å sikre arbeidsplassene og virksomheten i her i landet.

– Luftfarten er avgjørende for Norge og det er viktig at regjeringen er svært oppmerksom på SAS og Widerøe sitt behov for støtte, utdyper Arnstad.

MINNER OM SAS OG WIDERØE: Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad.

Vil eie Norwegian og kreve grønnere luftfart

Til tross for at regjeringen er positiv til pengestøtte, stiller de en rekke krav til flyselskapet. Blant annet at selskapet må tilføres nødvendig kapital på minst 4,5 milliarder kroner fra investorer.

I sin nye plan har Norwegian selv sagt at de vil hente mellom fire og fem milliarder i ny kapital.

Regjeringen understreker også at deltagelsen i et hybridlån skal skje på markedsmessige vilkår, og at selskapet må få godkjent restruktureringsplanen slik de har lagt den frem.

SV opplyser til E24 at de vil ha på plass enda et krav:

– Hvis staten skal støtte Norwegian, må vi være sikre på at det fører til en grønnere luftfart, sier SVs nestleder og næringspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes.

Derfor mener partiet at staten bør gå inn på eiersiden i flyselskapet.

Knag Fylkesnes viser til at KLM har fått støtte på betingelser som å halvere utslipp fra innenlands flytrafikk innen 2025, restriksjoner på ruter hvor det finnes miljøvennlig alternativ som tog og at en andel av drivstoffer skal være bærekraftig.

– Slike betingelser må vi stille i Norge også. Norwegian har drevet med en kritisk del av norsk luftfart lenge, og hvis de skal fortsette med det, er det åpenbart at også de må forholde seg til klimamålene Norge har forpliktet seg til, sier SV-politikeren.

Publisert: