Alle bussjåfører i Oslo og Viken kan bli tatt ut i streik

Dersom meklingen ikke fører frem kan nesten 4.000 bussjåfører bli tatt ut i streik til helgen.

VARSLER STREIK: Dersom meklingen ikke fører frem vil alle bussjåfører i Oslo og Viken bli tatt ut i streik fra søndag.
Publisert:

Ved en eventuell streik vil alle bussjåfører i Oslo og Viken bli tatt ut. Ifølge Yrkestrafikkforbundet vil sjåførene gå ut i streik fra arbeidstidens start søndag dersom meklingen ikke fører frem.

Yrkestrafikkforbundet er det forbundet som organiserer flest bussjåfører i Norge og vil ta ut 1888 bussjåfører. Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet tar ut 1.869 sjåfører.

Totalt vil 3.757 bussjåfører bli tatt ut hvis det blir streik.

Meklingen starter førstkommende fredag, og har frist ved midnatt lørdag 19.september.

– Dette gjelder Ruter, Østfold kollektivtrafikk og Brakar. I tillegg omfatter en eventuell streik også all ekspress- og turbusskjøring, men unntak av shuttlebussene på Gardermoen, sier forhandlingsleder Stein Guldbrandsen i Fagforbundet til E24.

Bussbransjen forhandler felles for alle fagforbund og arbeidsgiverorganisasjoner med NHO og Spekter. Fagforbundet, Fellesforbundet, Norsk Jernbaneforbund og HK i Norge er med i forhandlingene.

– Det er betydelig mer enn bagateller som skal på plass. Vi opplever at vi er veldig langt fra hverandre, sier Guldbrandsen om forhandlingene.

– Rasende langt etter

Forhandlingene ble brutt tidligere i september.

– Når vi bryter er det fordi vi ikke opplever at motparten kommer oss i møte på helt rimelige krav, men ambisjonen er selvsagt å få til en løsning, sier han.

Forhandlingslederen viser til at man har vært enige om en avtale for rutebuss, der lønnsnivået er på linje med en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Han mener bussjåførene henger «rasende langt etter».

– Nå er vi på et sted mellom 91 og 92 prosent av det, og da er det langt igjen til 100 prosent, sier Guldbrandsen i Fagforbundet.

Vil vurdere opptrapping

Jane Brekkhus Sæthre i Norsk Jernbaneforbund mener at ingenting kan forsvare utviklingen slik den er i dag. Hun viser til at ansatte innenfor denne sektoren henger etter i lønnsutviklingen.

– Bussbransjen er en viktig del av kollektivsatsingen, alt fra realisering av bymiljøavtaler til skolekjøring ute i distriktene. De ansattes lønns- og arbeidsvilkår må gjenspeile ansvaret og bidra til at flere unge velger sjåføryrket, sier hun i en pressemelding.

Dersom meklingen ikke fører frem er Fagforbundet tydelige på at streiken kan bli langt mer omfattende.

– Nå har vi varslet førsteuttaket. Skulle vi havne i en konflikt, så må vi umiddelbart vurdere opptrapping, sier Guldbrandsen.

Publisert:
Gå til e24.no