DNB: Rekordhøy pengebruk på reiseliv i februar
En historisk svak krone og en mer usikker økonomi har ikke satt stopper for nordmenns ferieplaner. Ifølge DNB brukte nordmenn nesten 5 milliarder på reiseliv i februar.
DNBs data på kortbruk viser at tross høyere rente og usikre økonomiske tider har nordmenn aldri før brukt så mye penger på reiseliv i februar som i år.
– Gitt et tøffere økonomisk farvann og usikkerhet også i tiden fremover, hadde vi nok forventet at nordmenn var mer avventende på bestillinger av ferier frem i tid, sier direktør for datatransformasjon Ine Oftedahl i DNB.
Nordmenn brukte 12 prosent mer på reiseliv i februar i år mot fjoråret, og 5 prosent mer enn i 2019. Forrige måned brukte nordmenn nesten 5 milliarder på reiseliv, ifølge banken.
Oftedahl sier at kortbruken viser unormalt høy reisevirksomhet i starten av året, men også en sterk indikasjon på høy reiselyst inn mot påsken og sommerferien, da februar ofte er måneden folk for alvor begynner å booke ferie.
– Høy kortbruk vitner om at vi har lite lyst til å sette på sparebluss på feriereiser.
Historisk svak krone: – Dårlig stemning og frykt vil vedvare
Kortbruken øker mest for de over 50 år uten boliglån, og de med høy inntekt brukte nesten tre ganger så mye på reiseliv i februar som de med lav inntekt.
Historisk svak krone
Hvis man ser bort fra pandemiåret og en topp i september i fjor har ikke kronekursen vært svakere mot dollaren siden Norges Bank begynte å føre statistikk i 1915.
Utenom pandemiåret 2020 har ikke kronen vært svakere mot euro siden valutaen ble innført elektronisk i 1999.
Likevel søker nordmenn seg til tradisjonelle reisemål som Spania, Hellas og Kroatia i sommer, ifølge Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise. Det viser bookinger av flyreiser og pakkereiser på Finn.no.
– Det er dit man skal, selv om det er dyrere.
Han sier Finn har hatt rekordhøy trafikk på flyreiser og pakkereiser siden romjulen, og at antall bookinger nesten er tilbake til nivået i 2019.
For pakkereiser i påsken er det Mallorca, Gran Canaria, Kreta og Italia som gjelder.
– Vi tror etter hvert som økonomien blir tøffere for folk at flere vil reise til Bulgaria, Albania, Polen og Tyrkia der man får mer for pengene. Men enn så lenge ser det ikke ut som om nordmenn bryr seg så mye om valutaen, sier Terje Berge.
Sverige skyves ned fra tronen
Ifølge DNB er Sverige vanligvis det mest populære landet å besøke i starten av året, men i år har Spania skjøvet Sverige av tronen.
Data fra banken viser at 18 prosent av nordmenns fysiske kortbruk i utlandet så langt i år har vært i Spania. Det er spesielt de over 50 år som øker kortbruken her.
– Nordmenn er åpenbart ekstra lystne på sol og varme, heller enn grensehandel og helgeturer til Stockholm, sier Ine Oftedahl.