SSB: Ble billigere å bygge bolig i desember

SSBs byggekostnadsindeks sank med 0,2 prosent i desember.

Dronebilde fra Bjølsen i Oslo.
Publisert:

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde torsdag både byggekostnadsindeksen for desember og boligprisindeksen for brukte boliger for fjerde kvartal.

For byggekostnadene viser de ferske tallene en endring på 6,3 prosent fra desember 2021 til desember 2022. Det tilsvarer samtidig en nedgang på 0,2 prosent fra november.

Prisindeksen for brukte boliger viser samtidig at boligprisene på landsbasis falt med 0,9 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

Blokkleiligheter hadde den største nedgangen med 1,5 prosent. For småhus og eneboliger falt prisene henholdsvis 0,4 og 0,6 prosent, skriver SSB.

Statistikken måler verdiutviklingen på alle brukte boliger, basert på løpende prisopplysninger over brukte boliger som omsettes i fritt salg.

Forrige uke presenterte Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for desember, som viste at prisene hadde falt med 0,9 prosent.

Samtidig kom fasiten for fjoråret som helhet: En stigning på 1,5 prosent. Medregnet inflasjon på 5–6 prosent tilsier dette likevel et fall i realboligprisene, presiserte Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) beregnet i desember at boligprisene vil falle 5,0 prosent i år, men 8 prosent fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023.

Ved publisering torsdag morgen stod det i saken og i tittel at kostnadene for å bygge bolig steg med 0,2 prosent i desember. Det riktige er at kostnadene falt med 0,2 prosent i desember. Artikkelen ble rettet klokken 13.54 torsdag 12. januar.

Publisert:
Gå til e24.no