Terra-eiere i krisemøte torsdag

Sparebankene som eier Terra-Gruppen, skal torsdag drøfte situasjonen etter Terra Securities-konkursen.

Publisert: Publisert:

De 78 sparebankene som eier Terra-Gruppen har et ekstraordinært aksjonærmøte torsdag.

Det skjer dagen etter at konsernets meglerselskap Terra Securities ble slått konkurs etter å ha blitt

Les også: Terra Securities konkurs

- Redegjørelse

- Der vil det bli en redegjørelse for situasjonen og gjennomgang av det som har skjedd og veien videre, sier kommunikasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra-Gruppen til E24.

Finansminister Kristin Halvorsen sa tidligere onsdag at hun mente bankene som eier Terra-Gruppen burde ta en del av regningen for tapene de fire nordlandskommunene som utløste Terra-krisen har lidt.

De står i fare for å tape minst 350 millioner kroner.

- Vil finansministerens utspill bli drøftet?

- Det står ikke på sakslisten, men det vil sikkert bli diskutert, sier Ulven.

Styreleder Gabriel Block Watne i Terra-Gruppen går til hardt angrep på finansministerens utspill.

Les også: - Kommunene taper 350 mill.

- Ikke moralsk riktig

"Det er ikke forretningsmessig, juridisk eller moralsk riktig å kreve at Terra Gruppen og sparebankene nå skal garantere for ytterligere midler til Terra Securities ASA," skriver han i en pressemelding onsdag kveld.

Ikke desto mindre har representanter for de fire nordlandsbankene de siste dagene gjentatte ganger etterspurt at Terra-Gruppen, og eierne må legge penger på bordet for å løse krisen.

Kilder som tror det likevel kan bli en løsning på krisen og at Terra-Gruppen og eierbankene punger ut, peker på Terra-Gruppens funksjon som nav i sparebanksystemet eierbankene er en del av.

Avhengige av Terra

Sturkturen innebærer at bankene er totalt avhengige av Terra-Gruppens tjenester. Det er Terra som driver kortvirksomhet, forsikringsvirksomheten og forvaltningsvirksomheten de lokale bankene er avhengige av for å være konkurransedyktige.

I tillegg driver de tekniske tjenester for de 78 sparebankene.

Derfor, mener enklelte, kan sparebankene se det som i sin egeninteresse å punge slik at Terra-Gruppen kan få arbeidsro og tilby sine tjenester til bankene.

Flere nyheter på E24.

Publisert: