Vil ha benådning for Snowden

Han kjempet om å bli republikanernes presidentkandidat ved sist valg. Nå kaster han seg inn i Snowden-saken.

PRESIDENTKANDIDAT: Ron Paul drev valgkamp for å bli president både i 2008 og 2012, men nådde ikke opp. Her deltar han på et møte for den republikanske guvernørkandidaten Ken Cuccinelli i Virginia sist høst - og møtes av en tilhenger med en plakat fra 2008.

Steve Helber
Publisert:

Nettstedet The Hill melder at den tidligere republikanske medlemmet i Representantenes hus, Ron Paul, har startet en digital underskriftskampanje for Edward Snowden på sin hjemmeside.

VETERAN: Ron Paul er en veteran i amerikansk politikk. Her fra en debatt under primærvalget for å bli republikanernes presidentkandidat i 2012.

Jae C. Hong

Underskriftskampanjen følges av en video hvor Paul tar til orde for en benådning av Snowden, den tidligere NSA- og CIA-ansatte teknikeren som er krevd utlevert til USA.

Snowden er krevd utlevert etter at det er tatt ut føderal siktelse mot ham, for spionasje og tyveri av offentlige dokumenter.

Snowden lekket i fjor sommer en rekke dokumenter til media, som viste at amerikanske sikkerhetsmyndigheter (NSA) har bedrevet storstilt nett- og telefoniovervåkning av vanlige borgere både i USA og Europa.

Det har også kommet beskyldninger om overvåkning av bedrifter og en rekke statsledere - blant dem den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

Ron Paul forlot Representantenes hus i januar i fjor. Han var en utfordrer til det republikanske presidentkandidaturet ved forrige valg, men tapte for Mitt Romney som igjen tapte for Barack Obama i selve presidentvalget.

Les også

– NSA klarer ikke holde tritt med datamengdene

Ron Paul kaller Snowden en helt, som ofret seg for at en stat som gjør overgrep mot sin befolkning skulle bli avslørt.

I EKSIL: Edward Snowden er i Moskva, hvor han er innvilget midlertidig asyl.

- Edward Snowden ofret sitt levebrød, statsborgerskap og frihet ved å avsløre det avskyelige omfanget av NSA verdensomspennende spionasjeprogram. Takket være én manns modige tiltak, vet den vanlige amerikaner nå om den omfattende spionasjen deres egen regjering utfører mot dem, sier Paul i videoen lagt ut på hans egen hjemmeside.

Underskriftskampanjen tar til orde for at Snowden skal få komme hjem til USA før hans midlertidige asyl i Russland utløper i slutten av juli. Snowden har siden i høst oppholdt seg i Moskva, hvor han altså har fått midlertidig asyl.

- Ved å signere denne underskriftskampanjen så forteller du den amerikanske regjeringen at Snowden fortjener å få komme hjem uten frykt for forfølgelse og innsperring, melder Ron Paul i videoen.

PS! Et sentralt register for offentlige donasjoner under forrige valgkamp viser at Snowden ga et pengebeløp til Ron Pauls presidentkampanje.

Les også:

Nye Snowden-dokumenter: Angry Birds ser degFrykter for Snowdens liv- NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger dagligE-tjenesten bekrefter at Norge deler data med USASnowden-lekkasjer: Norge er en svært viktig lyttepost for NSA– Nye lekkasjer i vente, sier Snowdens far