USA og Russland diskuterer Syria-krisen
Krisen i Syria var tema da forsvarsministrene i USA og Russland snakket sammen for første gang på over et år.
Telefonsamtalen mellom USAs Ash Carter og Russlands Sergej Sjoigu fredag varte i rundt 50 minutter.
– De ble enige om å diskutere videre mekanismer for å få ned spenningsnivået i Syria og militæroperasjonen mot ISIL, sier en talsperson for det amerikanske forsvarsdepartementet, som bruker en annen forkortelse for opprørsgruppen Den islamske staten (IS).
Kerry foreslår Syria-samtaler med Russland
Neste steg
Sist gang landenes forsvarsministre snakket sammen var i august i fjor da Sjoigu og USAs daværende forsvarsminister Chuck Hagel diskuterte krisen i Øst-Ukraina.
Ifølge det russiske forsvarsdepartementet viste samtalene at de to landene er enige om de fleste forholdene som ble diskutert.
Tidligere fredag uttalte USAs utenriksminister John Kerry at amerikanske myndigheter ser på samtaler på militært nivå som et viktig neste steg.
– Vårt fokus skal være på å ødelegge ISIL, men også på å finne en politisk løsning i Syria. Vi tror ikke det er mulig på lang sikt så lenge president Bashar al-Assad har makten. Vi vil se på muligheter for å bli enige, sa Kerry.
Syria-krisen står også på agendaen når den amerikanske utenriksministeren møter sin britiske kollega Philip Hammond i London lørdag og tyske myndigheter i Tyskland søndag.
Obama tar imot Kinas president i Det hvite hus
På bakken
Samtalen mellom forsvarsministrene fant sted dagen etter at Syrias utenriksminister Walid al-Moallem sa at landet kommer til å spørre om å få tilsendt russiske soldater hvis det blir nødvendig.
Russland er blant Syrias svært få allierte, og USA frykter at russiske soldater på syrisk jord vil føre til at de havner i konflikt med vestligstøttede opprørsgrupper som kjemper mot Assads menn.
Samtalene kan dempe risikoen for at dette skjer og i beste fall føre til et samarbeid for å løse konflikten, sier Syria-ekspert Andrew Tabler til avisen New York Times.
– Russland er på vei inn i Syria fordi regimets posisjon i nord forverres. Washington er ikke i stand til å rekruttere og trene opp en opposisjon til å bekjempe IS, fordi de ikke har vært villige til å forplikte seg til en militær strategi som kunne bekjempet IS og samtidig fjernet Assad fra makten, sier Tabler, som jobber ved Washington Institute for Near East Policy.
Trump lover å ikke stille som uavhengig kandidat
Nye våpen
Fredag innledet Assads styrker noen av de kraftigste luftangrepene mot den IS-kontrollerte byen Palmyra til nå. Ifølge den London-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights ble det utført minst 25 luftangrep. Det skjer dagen etter at syriske bombefly gjennomførte et omfattende angrep av en annen IS-kontrollert by, Raqqa.
Torsdag opplyste en syrisk militærkilde at landet har begynt å ta i bruk nye bakke- og luftvåpen som kommer fra Russland.
Syriske kilder skrøt av det nye utstyret, som skal være «meget presist». Det er ukjent om flyene som utførte fredagens angrep er utstyrt med våpen levert fra Russland.