Fire nye sykehus rammet av streik i dag

Fire nye sykehus rammes når sykehusstreiken trappes opp fredag morgen.

VIL HA SVAR FRA HØIE: Akademikerne sendte torsdag helseminister Bent Høie et brev hvor de spør om det ligger en politisk bestilling bak Spekters krav om omlegging av turnusen. Høie har ikke kommentert streiken.

Foto: Ole Gunnar Onsøien NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Akademikerne tar ytterligere 119 medlemmer ved fire nye sykehus ut i streik fredag.

Sykehusene som berøres er Vestre Viken, Akershus universitetssykehus, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs Hospital.

Fra før er 195 sykehusansatte tatt ut i streik ved Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. Flertallet av de streikende er leger.

– Opptrappingen av streiken setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, sier Akademikernes forhandlingsleder Rune Frøyland.

Konflikt om turnus

Streiken ble et faktum etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter natt til onsdag.

Striden gjelder legenes arbeidstidsordning. Spekter ønsker å gå bort fra dagens kollektive vaktordning og over til individuelle turnuser. Argumentet er at det gir mer fleksibilitet til å planlegge.

Legeforeningen mener på sin side at det øker risikoen for mer høyintensive vaktuker på rad, og at det kan skape press mot den enkelte arbeidstager.

Forhandlingsleder Rune Frøyland uttalte til NTB torsdag at det ikke har vært noen kontakt mellom partene siden streiken brøt ut.

Les også

Kommentar: Joda, en enslig sykepleier kan etablere seg i Oslo

Brev til Høie

Akademikerne sendte torsdag helseminister Bent Høie (H) et brev hvor de spør om det ligger en politisk bestilling bak Spekters krav om omlegging av turnusen.

Han viser til at motparten, arbeidsgiverforeningen Spekter, på sin hjemmeside skriver at dagens ordning gjør det vanskelig for sykehusene å planlegge i tråd med «nye pasientrettigheter» og «pålegg fra politiske myndigheter».

– Vi kan ikke se at planlegging av vaktene slik det er i dag, skulle være en dårligere ordning for pasientenes helsetjeneste enn en annen måte å planlegge vaktene på, sier Frøyland.

Høie har hittil ikke kommentert streiken.

Anne-Kari Bratten i Spekter reagerte på at motparten trekker statsråden inn.

– Det er helt oppsiktsvekkende at Akademikerne Helse prøver å bringe myndighetene inn i denne helt lovlige streiken. Vi har fast tradisjon i vårt demokrati for at det er partene som er ansvarlig for lønnsoppgjør. Dette må jo vi snakke om oss imellom, sier hun.

Les også

Sykehusleger går ut i streik

Les også

Ullevål sykehus legges ned - grønt lys for storsykehus på Gaustad

Les også

– Blir som lik regulering av vodka og lettøl

Her kan du lese mer om

  1. Helse
  2. Bent Høie
  3. Politikk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sykehusleger går ut i streik

  2. Over 2000 sykehustimer avlyst

  3. Sykehusstreiken trappes opp for åttende gang

  4. Annonsørinnhold

  5. Sykehusstreiken trappet opp

  6. Enighet i lønnsforhandlingene for sykehusansatte