Dette skjer denne uken

Denne uken vil øynene blant annet være rettet mot signaler om hvordan svakheten i den europeiske og globale økonomien utvikler seg.

RENTEMØTE: Den europeiske sentralbanken (ECB) skal ha rentemøte denne uken. Her er sjefen, Mario Draghi.
Publisert: Publisert:

Deutsche Banks sjeføkonom sa i forrige uke at det seiler mørke skyer inn over Europas økonomi. Bekymringen knyttet til nettopp dette er noe av det som styrer hvilke makrotall markedene er mest opptatt av denne uken, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Dette gjelder for eksempel PMI-tallene for januar fra eurosonelandene, som kommer torsdag.

– Det er svakhetstegn i verdensøkonomien, så markedene vil være opptatt av tegn på hvordan svakheten i Europa er, og hvor fort det kjøler seg ned i verdensøkonomien, sier Bruce.

Rentemøter

I Norge skal det være rentemøte, men da et mellommøte uten renteprognose.

– Det er normalt ikke veldig spennende, men det kommer en oppsummering med hva som har skjedd siden sist. Der vil vi se etter hvor bekymret Norges Bank er for det som skjer internasjonalt, sier Bruce.

– Jeg tror at de ser at det er noe svakere tegn ute i verden, men at det er som ventet her hjemme, og at de holder på sine prognoser, sier Bruce.

Han tror at sjefen i Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, vil høres litt mer forsiktig ut.

– Han har tidligere ment at de svake tegnene har vært midlertidige, og at det underliggende bildet har vært bra. Nå tror jeg tonen vil være mer forsiktig, selv om det kanskje ikke kommer nye signaler, sier Bruce.

Brexit

Etter Theresa Mays store nederlag i parlamentet, da det ble et tydelig «nei» til avtalen hun har kommet frem til med EU, vant hun likevel avstemmingen om mistillit.

Mandag skal statsministeren legge frem den såkalte «plan B» for brexit. Den skal deretter opp til debatt, hvor parlamentet kan foreslå endringer.

Videre skal en ny, endelig avtale stemmes over tirsdag 29. januar.

– Pundet har greid seg oppsiktsvekkende bra gjennom dramaet, så jeg tror flere og flere regner med at mars-fristen for brexit blir utsatt, sier Bruce.

Færre USA-tall

Fra USA er det nå flere makrotall som ikke kommer, på grunn av nedstengningen, som er den lengste i USAs historie. Lørdag la president Trump frem et forslag til kompromiss med motstanderne av å bygge mur på grensen til Mexico.

– Her blir bekymringen for at nedstengningen rammer den amerikanske økonomien stadig større. Om Trump skulle klare å finne en løsning, så kan det bli en begivenhet, sier Bruce.

Lørdag fortalte presidenten at han tilbyr demokratene en avtale der unge innvandrere får bli i landet i tre år til, mot at han får innvilget pengene han trenger til muren.

Allerede i forkant av talen varslet flere demokrater at de ikke ville godta den løsningen Trump var ventet å skissere.

Les også

Deutsche Banks sjeføkonom frykter ny resesjon i Europa

Les også

Trump foreslår kompromiss for å få slutt på budsjettkrisen

Les også

Nedstengningen spiser opp den økonomiske veksten i USA

Publisert: