Renterådet: – Det er boligbremsen vi lurer på nå

Da oljenedturen rammet ble boligbygging en vekstmotor i økonomien. Nå kan medvinden snu til motvind. Men det er ikke lavere boligbygging som er den største trusselen, mener makroøkonom.

USIKKERHET: Boligmarkedet har kjølnet de siste månedene. Her pågår byggearbeidet for fullt i Bjørvika.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

– Det er boligbremsen vi lurer på nå. Hvor sterk blir den og kan det ligge noe i risikoscenarioene, sier sjeføkonom Øystein Børsum.

Norsk økonomi ser ut til å være i ferd med å riste av seg oljebremsen, men på radaren til E24s Renteråd har bolig dukket opp som en usikkerhetsfaktor i norsk økonomi.

Nettopp økt usikkerhet om utviklingen i boligmarkedet er en av grunnene til at sentralbanken bør la rente og renteprognose være uendret, mener flere av deltagerne i Renterådet.

Torsdag kunngjør Norges Bank rentebeslutningen. E24 følger rentebeslutningen. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere. Få nyheter og reaksjoner først på E24!

I august falt boligprisene, justert for normale sesongvariasjoner, for fjerde måned på rad.

Prognosemakere som SSB har lagt til grunn at fall i boligprisene vil føre til nedgang i boligbyggingen. Dermed snur boliginvesteringene, som trakk økonomien opp da oljeinvesteringene falt, til å bli en motvind for veksten i økonomien, ifølge statistikkbyrået.

Les også

Renterådet: Tror på flere år med rekordlav rente

– Den store risikoen ligger i forbruket

Spørsmålet er hvor stor boligbremsen blir, og om nedkjølingen vil gi negative effekter på norsk økonomi. Makroanalytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets mener årsaken til boligprisfallet har stor betydning.

– Hvis boligprisene faller på grunn av konjunkturnedgang eller et rentesjokk utenfra slik at rentene stiger, vil konsekvensene i realøkonomien bli mye større enn hvis det er på grunn av et psykologiskifte eller innstramming i boliglånsforskriften, eller økt tilbud av bolig, sier hun.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen sier boligbyggingen må ned til et lavere nivå som en tilpasning til redusert befolkningsvekst.

– Det er ikke bærekraftig, den må reverseres. Og jo lenger man er oppe i skylaget jo verre blir den nedturen, sier han.

Ifølge Strøm Fjære er det likevel ikke effekten av lavere boligpriser på boligbyggingen som er den største risikofaktoren for økonomien.

Hun er mer urolig for risikoen for at nordmenns forbruk av varer og tjenester vil påvirkes, fordi denne størrelsen utgjør en mye større del av økonomien (BNP).

saken fortsetter under

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets og senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Foto: Asgeir Aga Nilsen

– Jeg tror også at boliginvesteringene skal falle litt, avhengig av hvordan prisutviklingen blir. Men jeg synes den store risikoen ligger i forbruket, fordi boliginvesteringene er på syv prosent av BNP – forbruket er på 50 prosent.

Strøm Fjære viser til at rundt to tredjedeler av formuen til husholdningene er i bolig.

– Det at man kanskje føler seg fattigere, og ikke minst at man kanskje ikke har mulighet til å refinansiere boliglånet på samme måte lenger – en veldig stor del av privat etterspørsel har vært lånefinansiert og antagelig også finansiert via boliglån. Hvis den effekten nå forsvinner, vi trenger kanskje ikke så stort fall i boligprisene engang, det er der jeg synes risikoen ligger.

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank sier han ikke er urolig.

– Denne gangen er det ingenting å bekymre seg. For det første, se på atferden til husholdningene. I denne perioden hvor boligprisene har begynt å falle så er forbrukertilliten opp og det er oppsving i privat forbruk. Ingenting tyder på at folk er forsiktige, at de er bekymret.

– Ikke ennå i hvert fall, sier Strøm Fjære.

Les også

Boligprisfall setter bom for renteheving

– Velkomment fra Norges Bank

Hittil er det er imidlertid høy boligpris- og gjeldsvekst som har vært bekymringen til sentralbanken. Høy gjeld gjør husholdningene mer sårbare og øker risikoen i økonomien.

Slik sett er en nedkjøling av boligmarkedet en ønsket utvikling.

– Om boligprisene flater ut, eller faller, vil folk ta opp mindre lån etter hvert. Det er velkomment fra Norges Bank. Det som ikke er velkomment er gjeldsveksten, og hva det kan føre til av finansiell ustabilitet, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb peker usikkerheten om boligprisene i den forrige pengepolitiske rapporten i juni.

– Det som er interessant ut fra juni-rapporten er at den fortsatt viser en stor usikkerhet om prisene fremover. Og at man har argumenter for hvorfor den lave renten kan gjøre at boligprisene fortsatt tar av. Det er klart at risikoene koblet til finansiell stabilitet fortsatt er noe man fortsatt legger stor vekt på, sier hun.

Les også

Bekymret for kraftig salgsfall

Les også

Sjeføkonom kjøper ikke boligpristall

Les også

– Boliglånsforskriften blir stående

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. E24s renteråd: Dette må du gjøre, Olsen

  2. Renterådet: Dette er den største risikoen for norsk økonomi

  3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  4. Annonsørinnhold

  5. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå

  6. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen