Nyboligsalget fortsetter å falle kraftig

Salget av nye boliger falt med 35 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, viser nye tall fra Boligprodusentenes Forening.

DET BYGGES: Nyboligsalget falt kraftig i tredje kvartal, men igangsettingen ligger fortsatt over fjoråret.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Det er samtidig bare små endringer i igangsettingen av nye boliger i samme periode. Igangsettingen falt med én prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med tredje kvartal i 2016.

Hittil i år ligger salget av nye boliger 20 prosent under fjoråret, mens igangsettingen ligger fire prosent over fjoråret.

Bekymret for utviklingen

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er bekymret for utviklingen vi har sett over de siste månedene.

– Ved at salget faller så mye er vi bekymret for hvilken effekt dette vil få for igangsetting fremover, sier Jæger til E24.

– Men vi er veldig glad for at vi har veldig god igangsetting nå. Vi ser ikke noen effekt på sysselsettingen i det markedet akkurat nå, men vi er redd for at det kan komme og da kan vi få en langvarig effekt av det at vi har lavt salg, sier han.

Jæger peker videre på at det kan bli tungt å få i gang nye prosjekter når salget har falt mye.

– Det at vi nå ikke har godt salg, betyr at vi ikke får nye igangsettinger på bakgrunn av nye prosjekter som har kommet den senere tid, sier han, og fortsetter:

– Det er ingen ting som tyder på at salget i siste kvartal av 2017 vil kunne matche salget i siste kvartal 2016, og derfor kommer det totale salgstallet vårt til å falle i tre måneder til, i alle fall.

Hold deg oppdatert på boligmarkedet. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste bolig-tall!

Økning i salget av småhus

Det er salget av leiligheter og eneboliger som særlig trekker ned, med et fall på henholdsvis 35 prosent og 11 prosent fra fjoråret. I salget av småhus ser vi derimot en økning hittil i år på 18 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig viser de ferske tallene fra Boligprodusentenes Forening at det er igangsettingen av småhus som har økt mest, med en oppgang på 32 prosent sammenlignet med fjoråret. Igangsettingen av leiligheter har økt med tre prosent, mens igangsettingen av eneboliger har gått ned med 13 prosent.

Les også

Oslo-foretak stanser alle boliginnkjøp

Les også

Sjeføkonom etterlyser boligbrems i statsbudsjettet

Les også

Boligundersøkelse etter prisfall:
Én av fire venter med boligkjøp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Nyboligsalget har falt i tre måneder på rad

  2. Nyboligsalget falt ni prosent i august

  3. – Vi er bekymret

  4. Nyboligsalget i november lå 46 prosent over samme måned i fjor

  5. Nyboligsalget falt i april